Βοϊδομάτης: Με οδηγό τα κρυστάλλινα νερά…!

Σχετική εικόνα

Με νερά «κρούσταλλο» ακόμα και τον Αύγουστο ο Βοϊδομάτης θεωρείται ένα από τα πιο κρύα αλλά και τα πιο καθαρά ποτάμια της Ευρώπης. Διάσημος από τις φωτογραφίες των καταπράσινων νερών του, αξέχαστος στους ταξιδιώτες που βρέθηκαν στις όχθες του και πηγή ζωής για ένα σπάνιο οικοσύστημα, είναι η καρδιά του Εθνικού Δρυμού Βίκου- Αώου.

Σχετική εικόνα

Oι πηγές του ποταμού βρίσκονται στη δυτική έξοδο του φαραγγιού του Βίκου όπου κάτω από τον χαρακτηριστικά διογκωμένο βράχο με την περίεργη ονομασία… Αγκαστρωμένη αναβλύζει από τη γη πεντακάθαρο, πόσιμο νερό.

Αποτέλεσμα εικόνας για βοιδοματης

Είναι ένας ποταμός που βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των rafters – έμπειρων και μη. Ο βαθμός δυσκολίας του κυμαίνεται μεταξύ του 1-2 και του 3, δηλαδή μέτριας δυσκολίας, ανάλογα με την εποχή και τη ροή του νερού.
Σχετική εικόνα

Η ίδια διαδρομή μπορεί να γίνει και με monoraft (μονοθέσια ή διθέσια φουσκωτή βάρκα). Σε αυτή την περίπτωση ο βαθμός δυσκολίας γίνεται 2+ και απαιτείται κάποια εμπειρία στο rafting.

Σχετική εικόνα

Η διαδρομή μήκους 6 χλμ. ξεκινάει από τη γέφυρα της Αρίστης και καταλήγει λίγο μετά το γεφύρι της Κλειδωνιάς. Οι πολύ τολμηροί ίσως δοκιμάσουν και μια βουτιά στα παγωμένα νερά, ωστόσο όντας μέσα στον Εθνικό Δρυμό αυτό απαγορεύεται όπως επίσης το ψάρεμα και η ρίψη σκουπιδιών αλλά και η διανυκτέρευση κοντά στην κοίτη του. Κοντά στη γέφυρα της Αρίστης που την ενώνει με το Πάπιγκο τα γαλαζοπράσινα νερά του ποταμού είναι ήρεμα και εδώ θα δεχθείτε τα πρώτα μαθήματα. Αμέσως μετά αρχίζει το ταξίδι στο υπέροχο φαράγγι του Βοϊδομάτη με την πυκνή βλάστηση συχνά να δημιουργεί πράσινα τούνελ από όπου θα περάσετε γλιστρώντας απαλά στα νερά του ποταμού. Τα βράχια, οι πηγές, η μονή των Αγίων Αναργύρων στα μισά περίπου της διαδρομής, τα πλατάνια, οι ιτιές, οι φλαμουριές, τα σκλήθρα και οι φράξοι καθώς φλερτάρουν με το διάφανο, γαλήνιο νερό του ποταμού δημιουργούν ειδυλλιακές εικόνες.

Αποτέλεσμα εικόνας για βοιδοματης

Αυτή την ηρεμία έρχεται να διαταράξει ευχάριστα ο τεχνητός, 5 μέτρων, καταρράκτης στο γεφύρι της Κλειδωνιάς, όπου κορυφώνεται η απόλαυση της υδάτινης διαδρομής στον Εθνικό Δρυμό.

 

Πηγή: newpost.gr