Μαρ 04

Αυστραλία: Μαζικές διαδηλώσεις Σκοπιανών για το Μακεδονικό – «Δεν πουλάμε το όνομά μας»

Με προκλητικά πανό περίπου δεκάδες χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στους δρόμους των αυστραλιανών πόλεων

Δεκάδες χιλιάδες Σκοπιανοί βγήκαν εχθές στους δρόμους του Περθ, της Μελβούρνης, του Μπρισμπέιν και του Σίδνεϊ  για να διαδηλώσουν υπέρ της διατήρησης του όρου «Μακεδονία» στο όνομά τους και να προωθήσουν τα εθνικά τους συμφέροντα, όπως ανέφεραν στις ανακοινώσεις τους οι διοργανωτές. 

Με πανό που έγραφαν «Το όνομα της Μακεδονίας δεν πουλιέται», «Τέλος στην γενοκτονία των Μακεδόνων» και «Οι Μακεδόνες στην Αλβανία στερούνται τα βασικά τους ανθρώπινα δικαιώματα», περίπου 30.000 Σκοπιανοί στο Σίδνεϊ τραγούδησαν τον εθνικό τους ύμνο στους δρόμους και φώναζαν ρυθμικά συνθήματα με τη συνοδεία τυμπάνων.
Σύμφωνα με την αυστραλιανή έκδοση της Daily Mail, πολλά άτομα στη διαδήλωση του Σίδνεϊ είχαν ταξιδέψει από μακρινά μέρη της Αυστραλίας, όπως το Νιουκαστλ και η Καμπέρα, για να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

«Η σημερινή διαμαρτυρία αποδεικνύει την αντοχή και τη δύναμή μας ως βασανισμένος λαός. Δεν είμαστε οι επιτιθέμενοι σε αυτή την κατάσταση. Είμαστε απλά ένας ταπεινός, αρχαίος και ειρηνικός λαός που απαιτεί το δικαίωμα να αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια, σεβασμό και ισότητα στην παγκόσμια κοινότητα. Και – το σημαντικότερο να μας αντιμετωπίζουν ως Μακεδόνες», δήλωσε στην Daily Mail ο Τζος Σέρμαν, εκπρόσωπος της οργάνωσης We Are Macedonia.

Μπορεί η συγκέντρωση στο Σίδνεϊ να ήταν ειρηνική, όμως στη Μελβούρνη φαίνεται πως τα πράγματα αγρίεψαν κάπως, με κάποιους από τους Σκοπιανούς διαδηλωτές να πετούν φωτοβολίδες. 

Ωστόσο αποφεύχθηκαν τα επεισόδια, κυρίως λόγω της απόφασης των ομογενών να μη πραγματοποιήσουν αντιδιαδήλωση, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Σύμφωνα με τον Νέο Κόσμο, τα τελευταία 24ωρα κυκλοφόρησαν έντονες φήμες, κυρίως μέσω του Facebook, ότι ομάδα Ελλήνων νέων της Μελβούρνης σχεδιάζει «αντιδιαδήλωση» έξω από πολιτειακό κοινοβούλιο της Βικτώριας, την ίδια ακριβώς ώρα που θα πραγματοποιούν το δικό τους συλλαλητήριο οι καταγόμενοι από την FYROM.

H σχετική είδηση στάθηκε αφορμή «να πάρει φωτιά το Facebook» ωστόσο φαίνεται πως επικράτησαν οι ψύχραιμες φωνές και η αντιδιαδήλωση δεν πραγματοποιήθηκε.

Πηγή: protothema.gr