Αυγ 20

Αρχαία Ολυμπία: Ο Δίας και οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Ταξίδι πίσω στο χρόνο, στο μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας και στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.


Μια επίσκεψη στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ποτέ δεν είναι αρκετή. Το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού δεν σταματά  να εντυπωσιάζει. Σε αυτή τη γωνιά της Πελοποννήσου θα λατρέψετε και εσείς τον πατέρα των θεών, Δία. Θα φανταστείτε να υψώνεται επιβλητικό μπροστά σας ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου, το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία ύψους 13,5 μέτρων, φιλοτεχνημένο από τον Φειδία. Με δέος θα αντικρίσετε τον περίφημο Ερμή του Πραξιτέλη. Θα αισθανθείτε την αίγλη, τη δόξα και τη σοφία ενός πολιτισμού που μάγεψε τον κόσμο όλο και θα νιώσετε ότι βρίσκεστε στη γραμμή εκκίνησης για ένα ταξίδι πίσω στην ιστορία, στο μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας. Έτοιμοι; Φύγαμε.

Αξίζει να δείτε στην Αρχαία Ολυμπία

Ολυμπιακοί Αγώνες, προς τέρψη του Δία
Λονδίνο, Πεκίνο, Αθήνα… Πηγαίνοντας πίσω στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, θα φτάσετε εδώ που ξεκίνησαν όλα: στην Πελοπόννησο και την πανέμορφη κοιλάδα του ποταμού Αλφειού με το πιο φημισμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας, αφιερωμένο στον πατέρα των θεών, το Δία. Προς τιμήν του, κάθε τέσσερα χρόνια τελούνταν ένας θεσμός με πανελλήνια ακτινοβολία και λάμψη: οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι σπουδαιότεροι της αρχαίας Ελλάδας. Λατρεία, μυθικές αναμετρήσεις, άνθρωποι με υπερδυνάμεις και δοξασμένες νίκες χάνονται στα βάθη των αιώνων… Ο απόηχός τους, όμως, είναι ζωντανός παγκοσμίως, ακόμη και σήμερα.

 

Περιήγηση στο αρχαίο στάδιο των Ολυμπιακών Αγώνων
Ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, το αρχαίο στάδιο σηματοδοτεί το χώρο, όπου τελούνταν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα Ηραία. Το στάδιο έλαβε τη μορφή που βλέπετε σήμερα στις αρχές του 5ου αι. π.Χ., όταν οικοδομήθηκε ο μεγάλος ναός του Δία. Κατά την αρχαιότητα, νότια του σταδίου υπήρχε και ο ιππόδρομος. Στην ίδια περιοχή υπάρχουν κτηριακά συγκροτήματα λουτρών και επαύλεων, όπως η περίφημη έπαυλη που έκτισε ο Νέρων, όταν διέμενε στην Ολυμπία για να πάρει μέρος στους αγώνες.

Όταν ο Χριστιανισμός έγινε η επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες σιγά σιγά έχασαν την σημασία τους, αφού θεωρούνταν πια παγανιστική γιορτή. Τελικά, το 393 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος απαγόρευσε την διεξαγωγή τους. Από τότε η αρχαία Ολυμπία δεν ξαναγνώρισε το μεγαλείο και την αίγλη που απολάμβανε ως κέντρο διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Στις 18 Αυγούστου του 2004, το αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας ξαναέζησε στιγμές αίγλης μετά από 1611 χρόνια, καθώς φιλοξένησε το αγώνισμα της σφαιροβολίας ανδρών και γυναικών στο πλαίσιο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

 

Ο Ερμής του Πραξιτέλη
Στο αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας θα βρεθείτε πρόσωπο με πρόσωπο με τον «πρωταγωνιστή»: είναι ο Ερμής του Πραξιτέλη, από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου. Ο θεός στηρίζεται σε έναν κορμό δέντρου. Στο αριστερό του χέρι, ο μικρός Διόνυσος. Η αρχαία ελληνική τέχνη αποτυπώνει το κάλλος, την ισορροπία, την αρμονία. Κατά τα ρωμαϊκά χρόνια, το άγαλμα υπέστη επεμβάσεις, όταν μεταφέρθηκε στο Ηραίο. Σήμερα, στο μουσείο της Ολυμπίας, εκτός του Ερμή, θα απολαύσετε τη μόνιμη έκθεση ευρημάτων από τις ανασκαφές στον ιερό χώρο της Άλτεως. Εκθέματα από τα προϊστορικά έως και τα πρώτα χριστιανικά χρόνια με σημαντικότερη την έκθεση των γλυπτών, που φιλοξενεί και την αρματοδρομία Πέλοπα και Οινομάου, καθώς και τη Φτερωτή Νίκη του Παιωνίου.

 

Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας
Επισκεφθείτε το Ιερό του Δία, του πατέρα των θεών. Γύρω, ναοί και κτήρια που σχετίζονταν άμεσα με τη λατρεία, αλλά και οικοδομήματα για τη φιλοξενία και την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων: αθλητικές εγκαταστάσεις, βοηθητικά κτήρια, χρηστικά και διοικητικά, αλλά και κτίσματα κοσμικού χαρακτήρα. Στο κεντρικό τμήμα, η Άλτις, το ιερό άλσος, μέσα στο οποίο αναπτύσσεται ο πυρήνας του Ιερού. Τώρα, αντιλαμβάνεστε πως οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες σε επίπεδο και λάμψη ήταν αρκετά… σύγχρονοι.

 

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Αρχαίας Ολυμπίας

Περισσότερα μνημεία, περισσότερη ιστορία
Ο ναός της Ήρας, ένα από τα αρχαιότερα δείγματα μνημειακής ναοδομίας στην Ελλάδα, το Βουλευτήριο, το Πρυτανείο, το αρχαίο Γυμνάσιο, η Παλαίστρα, το Εργαστήριο του Φειδία, το Λεωνιδαίο, το Φιλιππείο, η Στοά της Ηχούς, το Βάθρο της Νίκης του Παιωνίου, το Νυμφαίο. Αν δεν χορταίνετε να ανακαλύπτετε την αρχαία Ελλάδα, τότε είστε στο σωστό μέρος: την Ολυμπία.

Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων

Θαυμάστε 463 αρχαία έργα που προέρχονται από το Ιερό του Διός της Ολυμπίας, αλλά και από άλλα μουσεία που υπάρχουν ανά την Ελλάδα..

 

Το Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας στην Πελοπόννησο
Οργανώστε το ταξίδι σας για το φεστιβάλ. Διοργανώνεται κάθε χρόνο και περιλαμβάνει ποιοτικές θεατρικές και μουσικοχορευτικές παραστάσεις.

Πηγή: discovergreece.com