Από την… ανταμοιβή στην τιμωρία οι βιαστές στη Σομαλία

Νόμο με τον οποίο θα τιμωρούνται οι βιαστές ψήφισαν οι βουλευτές της Σομάλιλαντ, μιας περιοχής που κήρυξε το 1991 την ανεξαρτησία της από την υπόλοιπη Σομαλία, και μέχρι χθες το έγκλημα αυτό δεν τιμωρούνταν, γεγονός που θεωρήθηκε «νίκη για τις γυναίκες» σε αυτή τη συντηρητική, μουσουλμανική περιοχή.

Εξαιτίας του ευαίσθητου θέματος χρειάστηκαν επτά χρόνια συζητήσεων προτού υιοθετηθεί τελικά η νομοθεσία χθες στη Χαργκέισα, πρωτεύουσα της Σομάλιλαντ, που σημειωτέον δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως από καμία άλλη χώρα. Σαράντα έξι από τους συνολικά 51 βουλευτές της κάτω βουλής ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, το οποίο τώρα πρέπει να εγκριθεί από την άνω βουλή και στη συνέχεια να επικυρωθεί από τον πρόεδρο προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

«Η τοπική παράδοση αντάμειβε τον βιαστή», υπογράμμισε ο ένας βουλευτής υπενθυμίζοντας ότι συχνά το θύμα του βιασμού αναγκαζόταν να παντρευτεί τον δράστη, κυρίως εξαιτίας των πιέσεων που δεχόταν από τους φυλάρχους και την οικογένειά του, που επιθυμούσε να αποφύγει τη δημόσια ταπείνωση και γνώριζε ότι θα ήταν σχεδόν αδύνατο να βρεθεί άλλος σύζυγος για μια βιασμένη γυναίκα.

«Όμως με αυτή η νομοθεσία ο βιαστής θα τιμωρείται αυστηρά», με ποινές που θα φτάνουν έως και τα 30 χρόνια κάθειρξη, τόνισε ο βουλευτής.

Η υπουργός Κοινωνικών Θεμάτων της Σομάλιλαντ, η Χίντα Γκάντι, χαιρέτισε «τη νίκη για τις γυναίκες»: «Είναι πραγματικά ιστορική στιγμή και ελπίζω πραγματικά η άνω βουλή να υιοθετήσει τη νομοθεσία άμεσα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά τους οι νομικοί εμφανίστηκαν πιο συγκρατημένοι: «Είναι πολύ νωρίς για να γιορτάσουμε διότι η νομοθεσία δεν έχει περάσει από την άνω βουλή και αυτή είναι πολύ πιο συντηρητική από την κάτω βουλή», σχολίασε ο Γκούλεντ Άχμεντ Τζάμα, που αναμένει νέες συζητήσεις στο άλλο σώμα του κοινοβουλίου.

Η Σομάλιλαντ, που βρίσκεται βόρεια της Σομαλίας, δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως από καμία άλλη χώρα και θεωρείται από τη διεθνή κοινότητα μέλος της Σομαλίας.

Η Σομάλιλαντ εξέλεξε τον Νοέμβριο νέο πρόεδρο τον Μούσε Μπίχι. Οι περίπου 4 εκατομμύρια κάτοικοι της περιοχής αυτής, που βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στον κόλπο του Άντεν, ελπίζουν ότι αυτή η τρίτη δημοκρατική αλλαγή εξουσίας μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της θα ενισχύσει τον αγώνα τους για διεθνή αναγνώριση.

Πηγή: ΑΜΠΕ, naftemporiki.gr