Ανάφη, το νησί των Αργοναυτών

Τόπος γαλήνιος, ιδανικός για όσους αναζητούν ηρεμία, ειδυλλιακές παραλίες με κρυστάλλινα νερά και μονοπάτια για πεζοπορία, η Ανάφη βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του συμπλέγματος των Κυκλάδων, ανατολικά της Σαντορίνης.

Το νησί οφείλει την ονομασία του σε ένα περιστατικό τηςΑργοναυτικής εκστρατείας. Επιστρέφοντας από την Κολχίδα στην Ιωλκό, οι Αργοναύτες συνάντησαν σφοδρή κακοκαιρία. Η επίκληση του Ιάσονα προς τον Απόλλωνα να τους συντρέξει πριν από την καταστροφή αποδείχθηκε σωτήρια: ο θεός έριξε με το τόξο του ένα βέλος μπροστά στους Αργοναύτες κι ο γύρω χώρος έλαμψε αμέσως.

Ένα μικρό νησί ανεφάνη (από το ρήμα αυτό προήλθε το όνομα του νησιού), ξεπρόβαλε δηλαδή με εντυπωσιακό τρόπο, μέσα από τη φουρτουνιασμένη θάλασσα και αποτέλεσε καταφύγιο για τους Αργοναύτες, οι οποίοι ίδρυσαν βωμό για να τιμήσουν τον Απόλλωνα.

Τους επισκέπτες της Ανάφης προσελκύουν η πυκνοδομημένη Χώρα με την υπέροχη θέα και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, οι ενδιαφέροντες αρχαιολογικοί χώροι (τα λείψανα της αρχαίας πόλης της Ανάφης και του επινείου της, τα ερείπια του ιερού του Αιγλήτη ή Αναφαίου Απόλλωνα), ο επιβλητικός βράχος του Καλάμου με τη μονή της Παναγίας της Καλαμιώτισσας στην κορυφή του, τα ξωκλήσια της υπαίθρου, οι θαυμάσιες ακρογιαλιές.

 Για κολύμπι προσφέρονται οι παραλίες Κλεισίδι, Έξω Ρούκουνας, Μέγας Ποταμός, Άγιοι Ανάργυροι, Μοναστήρι, Πράσα και Άγιος Γεώργιος.

 

Πηγή: in.gr