Έως 20.000 πλειστηριασμοί δρομολογούνται για το 2018

Την εκκίνησή τους κάνουν σήμερα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί (και την επανεκκίνησή τους οι πλειστηριασμοί σε φυσική μορφή) υπό το βλέμμα του SSM, ο οποίος θα έχει στην Αθήνα κρίσιμες επαφές με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Το κλιμάκιο του SSM πραγματοποιεί επιτόπια κρίσιμη «ανίχνευση» του εδάφους για τη διενέργεια των stress tests του 2018, ενώ τόσο ο SSM όσο και οι τράπεζες θα διαμορφώσουν εικόνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα διεξαχθούν τα τεστ αντοχής, αλλά και για το δυνητικό τους αποτέλεσμα.  

Στο πλαίσιο αυτό, η πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι κρίσιμη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο SSM θα ζητήσει από τις τράπεζες τη διενέργεια τουλάχιστον 2.000 – 3.000 ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συνολικά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, στη βάση των οποίων θα διαμορφώσει τις παραδοχές του για τα stress tests του προσεχούς Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μέχρι τα τέλη του 2017 έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 50 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Το νούμερο αυτό θα αυξηθεί κατακόρυφα τον Ιανουάριο, οπότε θα διενεργηθούν 500 – 700 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Η αύξηση αναμένεται με γεωμετρική πρόοδο από τον Μάρτιο, οπότε  στόχος είναι μέχρι και τον Σεπτέμβριο να διενεργούνται 1.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μηνιαίως, για να φτάσουν τους 2.000 μηνιαίως στο τελευταίο τρίμηνο του 2018. Το χρονοδιάγραμμα αυτό «κουμπώνει» με τους στόχους που έχουν υποβάλει στον SSM οι τράπεζες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους το 2018 και το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προβλέπει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος για τις ανακτήσεις οφειλών μέσω ρευστοποιήσεων θα πρέπει να γίνουν εντός της επομένης χρονιάς 15.000 – 20.000 πλειστηριασμοί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, καθώς οι πλειστηριασμοί ακολούθησαν αντιστρόφως ανάλογη πορεία με τη δημιουργία μη εξυπηρετούμενων δανείων από το 2009 και μετά (οι περισσότεροι πλειστηριασμοί έγιναν όταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κινούνταν σε μονοψήφια ποσοστά, ενώ ατόνησαν σταδιακά όσο αυξάνονταν τα NPLs), εκτιμάται ότι το «σημείο ισορροπίας» για να εξορθολογιστεί η κατάσταση είναι οι 40.000 πλειστηριασμοί ετησίως μέσα στην επόμενη τριετία. Το δείγμα των πρώτων πλειστηριασμών θεωρείται κρίσιμο από τον SSM και θα προσδώσει «εποπτική ασφάλεια» εν όψει των διεργασιών για τα stress tests. Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι οι τιμές που θα αναδειχθούν από τους πλειστηριασμούς δεν θα αποκλίνουν σημαντικά από τις τιμές στις οποίες οι τράπεζες έχουν εκτιμήσει την αξία ανάκτησης των ενεχύρων τους. Και αυτό διότι από τους πλειστηριασμούς και τις τιμές που θα αναδείξουν για τις ρευστοποιήσεις των εμπράγματων εξασφαλίσεων των τραπεζών, ο SSM θα σχηματίσει ποσοτικοποιημένη εικόνα για τη δυνατότητά τους να ανακτήσουν ενέχυρα από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Και με τη σειρά της, η εκτίμηση αυτή θα διαμορφώσει τις παραδοχές του SSM με τις οποίες θα αξιολογηθούν οι ελληνικές τράπεζες στα stress tests.

Σε πρώτη φάση, εκείνο που θα μετρήσει στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είναι όχι η ποσότητα, αλλά η «ποιότητα», δηλαδή σε ποιους και με ποιο μήνυμα θα στοχεύσουν οι τράπεζες. Τόσο για τις ίδιες όσο και για τον SSM, το ζητούμενο είναι να τιμωρηθούν εύποροι στρατηγικοί κακοπληρωτές που διαθέτουν μεγάλη περιουσία, αλλά έχουν εκμεταλλευτεί επί σειρά ετών το πλαίσιο προστασίας που έχει τεθεί για τους πραγματικά αδύναμους οφειλέτες, αδιαφορώντας για την αποπληρωμή των χρεών τους.

 

Πηγή: naftemporiki.gr