Έκτακτο: Αποσύρεται η Μέρκελ από το CDU

Την ίδια ώρα η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών του SPD δήλωσε πως θα καταθέσει έναν οδικό χάρτη συνεργασίας με το CDU μέχρι να καταλήξει σε απόφαση παραμονής ή αποχώρησης από τη συγκυβέρνηση.


Η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν θα είναι πάλι υποψήφια για επικεφαλής του κόμματος CDU του οποίου ηγείται, όπως επιβεβαίωσαν κύκλοι της στο Spiegel μετά τη σημερινή συνεδρίαση του προεδρείου.

Πηγή προσκείμενη στην Καγκελάριο, ερωτηθείσα το πρωί της Δευτέρας από το Der Spiegel απέφυγε να κάνει άλλο σχόλιο για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Έσση, μετά τη νέα ήττα των Χριστιανοδημοκρατών που είδαν τα νούμερά τους να πέφτουν κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Η ίδια είναι πρόεδρος του CDU από το 2000.

Με την παραίτηση της από την ηγεσία της CDU η καγκελάριος ανοίγει το δρόμο για τη διαδοχή της στο συνέδριο του κόμματος το Δεκέμβριο στο Αμβούργο. Ο νέος πρόεδρος του κόμματος θα είναι ο υποψήφιος καγκελάριος στις επόμενες εθνικές εκλογές. Μέχρι τότε θα παραμείνει στην καγκελαρία.

Η Μέρκελ αμφισβητείται ήδη στο εσωτερικό του κόμματος της κυρίως λόγω της διαχείρισης του μεταναστευτικού, ενώ δεν επανεξελέγη ο “εκλεκτός της” στη θέση του γενικού γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας πριν από λίγες εβδομάδες.

Α. Μέρκελ

Υπενθυμίζεται ότι το CDU κατέγραψε τα χειρότερα ποσοστά του σε Έσση και Βαυαρία μετά το 1966. Το κόμμα της Μέρκελ έφτασε μόλις στο 28%, δέκα ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο αποτέλεσμά του. Κατακόρυφη πτώση σημείωσε και το SPD που συγκέντρωσε μετά βίας το 20% (έπεσε 10 μονάδες).

Την ίδια ώρα η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών του SPD και κυβερνητικός εταίρος, δήλωσε πως θα καταθέσει έναν οδικό χάρτη συνεργασίας με το CDU και θα καταλήξει σε απόφαση παραμονής ή αποχώρησης από τη συγκυβέρνηση το φθινόπωρο του 2019.

 

Πηγή: news247.gr