Άρτα: Η πόλη με το περίφημο γεφύρι και τη βυζαντινή παράδοση

Φημισμένη για το γεφύρι της και τους μύθους γύρω από αυτό, η Άρτα είναι ευρέως γνωστή για το παραπάνω ενώ λίγοι γνωρίζουν ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου μετά τα Γιάννενα.


Το πέτρινο γεφύρι είναι το πιο ξακουστό στην Ελλάδα και αυτό βέβαια το οφείλει στο θρύλο για τη θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα. Η αρχική κατασκευή του τοποθετείται στα χρόνια της κλασικής Αμβρακίας, επί βασιλέως Πύρρου Α, ενώ το σημερινό μήκος φτάνει στα 142 μ. και το πλάτος του είναι 3,75 μ..

Ακριβώς δίπλα στη γέφυρα βρίσκεται το Λαογραφικό μουσείο της Άρτας, ένα διώροφο νεοκλασικό οίκημα που έχει σκοπό να παρουσιάσει την τοπική λαϊκή παράδοση στους επισκέπτες του.
Η Άρτα, όμως, διαθέτει και σημαντική βυζαντινή παράδοση από την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου, δείγματά της οποίας συναντάτε και σήμερα. Μπορείτε να θαυμάσετε τις μεγαλοπρεπείς βυζαντινές εκκλησίες της Αγίας Θεοδώρας, των Βλαχερνών, του Αγίου Βασιλείου και της Παρηγορίτισσας, ένα εντυπωσιακό βυζαντινό κτίσμα κυβόσχημο του 13ου αιώνα, μοναδικό αρχιτεκτονικό έργο με σπουδαία μωσαϊκά.

Στο κάστρο το παλιό
Σήμα κατατεθέν της πόλης και το περίφημο κάστρο, δείγμα της σημαντικής μεσαιωνικής ιστορίας. Ο λοφίσκος στον οποίο είναι κτισμένο, θεωρήθηκε στρατηγική θέση κι από τους αρχαίους Αμβρακιώτες, γι’ αυτό εκτός από το φρούριο της ακρόπολης που είχαν στο λόφο Περάνθη, περιέβαλαν και την κάτω πόλη με τείχος που περνούσε παρόχθια του Αράχθου.

Το κάτω μέρος αυτού του τείχους σώζεται στην ανατολική και βόρεια πλευρά του κάστρου και οι κολοσσιαίοι λαξευμένοι λίθοι του προκαλούν το θαυμασμό. Πάνω στα θεμέλια αυτού του αρχαίου τείχους της Αμβρακίας υψώθηκε το νεότερο κάστρο στα χρόνια του Δεσποτάτου της Ηπείρου το οποίο αποτελεί κόσμημα μέχρι σήμερα.

Στη νοτιοδυτική πλευρά του κάστρου, δίπλα από την πλατεία Εβραίων Μαρτύρων και πολύ κοντά στο βυζαντινό ναό του Αγίου Βασιλείου, ο Πύργος του ρολογιού της Άρτας αποτελεί μνημείο Οθωμανικής περιόδου που αξίζει να δείτε από κοντά. Κατασκευάστηκε τον 17ο  αιώνα και είναι το παλαιότερο ρολόι στην Ήπειρο, ενώ αποτελεί ένα από τα παλαιότερα στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν πύργο ύψους 21 μέτρων από λαξευμένη πέτρα, παρόμοια με εκείνη του κάστρου.

Η σύγχρονη εικόνα
Η Άρτα μπορεί να έχει κληρονομιά την ένδοξη ιστορία της, όμως, η σύγχρονη πλευρά της εντυπωσιάζει τους επισκέπτες. Οι πεζόδρομοί της οδηγούν στο κέντρο της πόλης, στην αγορά με τα μαγαζιά για να κάνετε τα ψώνια σας και στην Πλατεία Σκουφά, μια ολοζώντανη πλατεία με εμπορικά καταστήματα, καφέ και εστιατόρια, όπου χτυπά η καρδιά της πόλης.

Στη λίμνη Πουρναρίου
Ανάμεσα από την πόλη της Άρτας και τον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων,  σε υψόμετρο 140 μ., βρίσκεται η λίμνη Πουρναρίου. Πρόκειται για τεχνητή κατασκευή, που δημιουργήθηκε από την συλλογή των νερών του ποταμού Άραχθου και την κατασκευή φράγματος κοντά στον οικισμό Πουρνάρι από όπου πήρε, την ονομασία. Εκεί, θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε πεζοπορία στα γύρω μονοπάτια, κανόε καγιάκ, την ίδια στιγμή που η φύση θα σα εκπλήξει!

Φωτογραφίες: Flickr.com

Πηγή: reader.gr