Δεκ 09

1912: Σαν Σήμερα το ελληνικό υποβρύχιο «Δελφίν», επιτίθεται με τορπίλες κατά τουρκικού θωρηκτού

Το πρώτο μάχιμο υποβρύχιο του ελληνικού στόλου, που διεκδίκησε μια παγκόσμια πρωτιά.


Στις 9 Δεκεμβρίου 1912 έγινε το πρώτο υποβρύχιο στην παγκόσμια ναυτική ιστορία που εκτόξευσε τορπίλη κατά εχθρικού πολεμικού πλοίου και συγκεκριμένα του τουρκικού καταδρομικού «Μετζηδιέ» (Medjidieh), στο πλαίσιο του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Αν και η βολή ήταν αποτυχημένη, το «Δελφίν» έγραψε ιστορία.

H ναυπήγηση του Δελφίν ήταν αποτέλεσμα της αναδιοργάνωσης του ελληνικού στρατεύματος, που ακολούθησε το στρατιωτικό κίνημα στου Γουδή (15 Αυγούστου 1909) και ήταν ένα από τα κύρια αιτήματα του Στρατιωτικού Συνδέσμου υπό τον Συνταγματάρχη Νικόλαου Ζορμπά. Η παραγγελία για τη ναυπήγηση του πρώτου ελληνικού καταδυομένου (λέξη της εποχής για το υποβρύχιο) δόθηκε από την κυβέρνηση Δραγούμη στα γαλλικά ναυπηγεία Schneider τον Σεπτέμβριο του 1910. Η ναυπήγησή του άρχισε το 1911 και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 1912. Η παραλαβή του «Δελφίν» έγινε στις 21 Αυγούστου 1912 στον ναύσταθμο της Τουλόν από τον πλωτάρχη Στέφανο Παπαρηγόπουλο, που ήταν και ο πρώτος κυβερνήτης του. Το «Δελφίν», υποβρύχιο τύπου «Λομπέφ», είχε εκτόπισμα 310/450 τόνων, ανέπτυσσε ταχύτητα 8.5/13 κόμβων και ο οπλισμός του αποτελείτο από 4 εκτοξευτήρες τορπιλών των 45 εκ. εξωτερικά του σκάφους κάτω από το ξύλινο κατάστρωμα. Είχε πλήρωμα 18 ανδρών.

Αμέσως μετά την παραλαβή του άρχισε η εντατική εκπαίδευση του πληρώματος υπό την επίβλεψη Γάλλων αξιωματικών. Είχαν γίνει έντεκα καταδύσεις, όταν ο κυβερνήτης του πήρε διαταγή να αποπλεύσει από την Τουλόν για τον Πειραιά, καθώς ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος βρισκόταν επί θύραις. Το υποβρύχιο άφησε τη Γαλλία στις 16 Σεπτεμβρίου με κατεύθυνση την Κέρκυρα, όπου έφθασε στις 21 Σεπτεμβρίου. Δεν έμεινε παρά λίγες ώρες στο νησί των Φαιάκων, όσο χρειάστηκε για να ανεφοδιαστεί. Την επομένη, 22 Σεπτεμβρίου 1912, κατέπλευσε στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, όπου έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής.

Την επομένη η εφημερίδα Εμπρός έγραψε για το νέο απόκτημα του Πολεμικού Ναυτικού: «Το σχήμα του Δελφίνος είναι ακριβώς σχήμα μεταλλίνου τεραστίου πούρου, χρώματος βαθυκυάνου, μήκους ολίγον μικρότερον των τορπιλλοβόλων μας. Επί του καταστρώματός του, επίσης καμπυλοειδούς, έχει μόνο δύο κοντούς ιστούς, μίαν μικράν γέφυραν δια τον κυβερνήτην του και στερείται τελείως καπνοδόχου. Κατά την κατάδυσίν του, γέφυρα και ιστοί εξαφανίζονται τελείως υπό το ύδωρ».

Στις 4 Οκτωβρίου 1912 ξέσπασε ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος και στις 19 Οκτωβρίου το Δελφίν απέπλευσε από τον Ναύσταθμο για να ενωθεί με τον υπόλοιπο στόλο που ναυλοχούσε στο Μούδρο της Λήμνου. Τον επόμενο μήνα, η μόνη του δραστηριότητα ήταν κάποιες καταδυτικές ασκήσεις στον κόλπο του Μούδρου και οι συνεχείς επιθεωρήσεις των μηχανών και των συστημάτων του, που παρουσίαζαν προβλήματα. Από τις 20 Νοεμβρίου άρχισε τις περιπολίες, πλέοντας στην επιφάνεια, αλλά και σε κατάδυση, έξω από τα Δαρδανέλια, ενώ τις νύκτες προσορμιζόταν στην Τένεδο.

Τις πρωινές ώρες της 9ης Δεκεμβρίου 1912 έξι τουρκικά πολεμικά εμφανίστηκαν στο στόμιο των Δαρδανελλίων στην πρώτη έξοδο του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο μετά την ήττα του στη Ναυμαχία της Έλλης στις 3 Δεκεμβρίου. Αμέσως έσπευσαν ισάριθμα ελληνικά πλοία, τα οποία είχαν διαταγή να τα παρενοχλούν από απόσταση μέχρι την άφιξη των θωρηκτών του ελληνικού στόλου με επικεφαλής το Αβέρωφ. Μετά από ένα τέταρτο, τα εχθρικά πλοία στράφηκαν προς νότο με κατεύθυνση προς τα Μαυρονήσια. Όταν φάνηκαν στον ορίζοντα το Δελφίν, που περιπολούσε στην περιοχή, καταδύθηκε και επιχείρησε να τορπιλίσει το Μετζηδιέ από απόσταση 500 μέτρων. Ο τορπιλλοβλητικός σωλήνας, όμως, έπαθε αφλογιστία και η τορπίλλη έπεσε στο βυθό, δίπλα στο υποβρύχιο, χωρίς να εκραγεί. Τα τουρκικά πλοία πέρασαν πάνω από το Δελφίν χωρίς να το αντιληφθούν.

Στην προσπάθειά του να επιστρέψει στη βάση του, το ελληνικό υποβρύχιο προσάραξε στα αβαθή των ακτών της Τενέδου. Για να αποκολληθεί αναγκάστηκε να αφήσει τα μολυβένια βάρη ασφαλείας που είχε, πράγμα που έκανε αδύνατη την κατάδυσή του. Πλέοντας στην επιφάνεια επέστρεψε στο Μούδρο στις 10 Δεκεμβρίου και δύο ημέρες αργότερα στάλθηκε στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας για επισκευές και εκεί έμεινε ως το τέλος του πολέμου.

Τον Σεπτέμβριο του 1916 το Δελφίν κατασχέθηκε από τους Γάλλους, κατά τη διάρκεια του «Εθνικού Διχασμού». Στο Ναυτικό αποδόθηκε τον Οκτώβριο του 1917, όταν πια είχε επικρατήσει το βενιζελικό «Κίνημα της Εθνικής Άμυνας» και στη νότια Ελλάδα. Όμως, ήταν πια άχρηστο και οποιαδήποτε προσπάθεια αποκατάστασής του ανέφικτη. Έτσι, το Δελφίν, παροπλίστηκε το 1920.

Πηγή: newsbomb.gr

Δεκ 09

Ενεχυροδανειστήρια: Κατά την περίοδο της κρίσης αυξήθηκαν από 300 σε περισσότερα από 4.000

Ο χρυσός είναι το καλύτερο μέσο απόκρυψης πλούτου, νόμιμου και παράνομου, έχει ανεξίτηλη αξία στο χρόνο, χωρίς να κινδυνεύει από πληθωρισμό και υποτιμήσεις”. Αυτός είναι ο χρυσός κανόνας όσων ασχολούνται με το εμπόριο του χρυσού. Και ειδικά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης τα ενεχυροδανειστήρια, που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε κάθε γειτονιά, κάνουν χρυσές δουλειές. Κοσμήματα, ασημικά, τιμαλφή, ακόμη και χρυσά δόντια και βέρες αφήνονται ενέχυρο  για μερικά ευρώ και συνήθως δεν παίρνονται πίσω, αφού οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να αποπληρώσουν έγκαιρα το ποσό που δανείστηκαν μαζί φυσικά με τους θηριώδεις τόκους. Από το 2010 και κατά τη διάρκεια των μνημονιακών ετών τα golden καταστήματα αυξήθηκαν από 300 σε περισσότερα από 4.000, νόμιμα και παράνομα.
Το ΣΔΟΕ εκπόνησε τότε ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας η οποία άγγιζε το 60% επί των διεξαγόμενων ελέγχων, που ήταν περισσότεροι από 200. Οι ιδιοκτήτες των ενεχυροδανειστηρίων έλιωναν το χρυσό και το ασήμι και τα εξήγαγαν στο εξωτερικό σε ράβδους. Συνήθεις προορισμοί ήταν η Γερμανία και η Τουρκία. Κλιμάκια του ΣΔΟΕ σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες σάρωσαν τα αεροδρόμια της χώρας και εντόπισαν λαβράκια.
Τον Απρίλιο του 2013 ένας 31χρονος Γερμανός επιχείρησε να εξάγει στη Γερμανία 470 κιλά ασήμι και 8,5 κιλά χρυσό σε ράβδους, ενώ είχε στην κατοχή του 300.000 ευρώ σε μετρητά, που δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει, με αποτέλεσμα ο ίδιος να συλληφθεί και να κατασχεθεί το φορτίο και τα χρήματα. Το ΣΔΟΕ διαπίστωσε ότι ο Γερμανός συνεργαζόταν με δύο αδέλφια από την Κρήτη που έμεναν μόνιμα στη Γερμανία και είχαν γραφεία στην Κρήτη και την Αθήνα, ενώ τα κεντρικά της επιχείρησης εμφανίζονταν στην Κάλυμνο.

15 εκατ. ευρώ πρόστιμα

Σε άλλη υπόθεση, ένας Ελληνοαυστριακός υπήκοος από τη Θεσσαλονίκη διατηρούσε παράνομο ενεχυροδανειστήριο. Οι “ράμπο” του υπουργείου Οικονομικών έκαναν έφοδο και κατάσχεσαν κοσμήματα αξίας 80.000 ευρώ και 26.000 ευρώ μετρητά. Στο κέντρο της Αθήνας κατασχέθηκαν σε αδήλωτη αποθήκη ενεχυροδανειστηριου 35 κιλά κοσμήματα.
Σε καμία από τις πιο πάνω περιπτώσεις δεν αμφισβητήθηκαν οι ενέργειες του ΣΔΟΕ. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιοκτήτες παράνομων ενεχυροδανειστηρίων. Οι κύριες παραβάσεις ήταν η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων και η ανακριβής περιγραφή των αγοραζομένων από τους πελάτες ποσοτήτων χρυσών και αργυρών κοσμημάτων συνήθως.

Η “βασίλισσα του χρυσού” και τα “μανιτάρια”

Το Νοέμβριο του 2013 το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε μία πολύ μεγάλη επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθη ακόμη και ένας “ράμπο” της υπηρεσίας. Πρωταγωνίστρια ήταν μια 40χρονη νοικοκυρά που της αποδόθηκε το προσωνυμιο της “βασίλισσας του χρυσού”, καθώς κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο να κάνει τζίρους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αγοράζοντας κοσμήματα από τα ενεχυροδανειστήρια και κλείνοντας συμφωνίες με πολυεθνικές ανακύκλωσης πολύτιμων μετάλλων. Η γυναίκα κατήγγειλε ότι δύο δικηγόροι των Αθηνών και ο τότε προϊστάμενος της Γ’ Υποδιεύθυνσης Τελωνειακών Ελέγχων του ΣΔΟΕ την εκβίαζαν να τους καταβάλλει 400.000 ευρώ προκειμένου να της επιστραφούν 16 κιλά χρυσού που είχαν κατασχεθεί και να πάψει κάθε φορολογική έρευνα γύρω από αυτήν και την επιχείρησή της με την επωνυμία “ΑΓΩ”
Ο έλεγχος διενεργήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2013 κατά τη διάρκεια του οποίου, σύμφωνα με τη δικογραφία, ο δικηγόρος έστειλε μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο της επιχειρηματία που έγραφε τα εξής: «Ξέρω ότι έχεις επισκέψεις, όπως σου είπα. Να ξέρεις ότι εγώ και οι φίλοι μου είμαστε εδώ για να το λύσουμε». Δύο ημέρες μετά ο δικηγόρος επικοινώνησε με την επιχειρηματία και την πληροφόρησε ότι ήρθαν σε επαφή μαζί του υπάλληλοι του ΣΔΟΕ και ότι μπορούσε να τακτοποιηθεί το ζήτημα. Θα τους κατέβαλλε 500.000 ευρώ και εκείνοι θα έκλειναν τον έλεγχο επιβάλλοντάς της πρόστιμο μόλις 700 ευρώ, θα της επέστρεφαν το χρυσό και θα διακόπτονταν οι έρευνες. Εκείνη αντέτεινε ότι μπορεί να δώσει 150.000 και τελικά έκλεισαν στα 400.000 ευρώ. Μία εβδομάδα μετά τον έλεγχο οι εμπλεκόμενοι συναντήθηκαν στα κεντρικά του ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, ο δικηγόρος της είπε ότι σε περίπτωση που ο τότε προϊστάμενος του ΣΔΟΕ πει τις λέξεις «μανιτάρια» και «δύο ημέρες», σημαίνει ότι συμφωνεί στο να προχωρήσει η συμφωνία, κάτι που συνέβη.

Στις 28 Νοεμβρίου ένας εκ των δικηγόρων μετέβη στα γραφεία της “βασίλισσας του χρυσού”, όπου παρέλαβε ένα μεγάλο λευκό φάκελο που περιείχε 400.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ και των 200 ευρώ. Απ΄εξω επιτηρούσε το χώρο ένας αστυνομικός που συνόδευε το δικηγόρο. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο δικηγορικό του γραφείο, όπου και συνελήφθησαν. Ο δικηγόρος είχε κρύψει τον φάκελο με τα χρήματα μέσα σε ένα φωτοτυπικό μηχάνημα, τον οποίο αποκάλυψε ο ίδιος και τον παρέδωσε στους αστυνομικούς. Στη συνέχεια πέρασαν χειροπέδες στο διευθυντή του ΣΔΟΕ και στον έτερο δικηγόρο, ο οποίος εμφανιζόταν να συμμετείχε εν γνώσει του στις παράνομες συνεννοήσεις.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας καταδίκασε τον πρώην «Ράμπο» του ΣΔΟΕ σε κάθειρξη 8 ετών για παθητική δωροδοκία, τον πρώτο δικηγόρο σε κάθειρξη 8 ετών για απόπειρα εκβίασης με απειλή βλάβης της επιχείρησης άλλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών και τον δεύτερο δικηγόρο, που συμμετείχε στις παράνομες συνεννοήσεις, σε ποινή φυλάκισης 5 ετών για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών, απλή συνέργεια σε απόπειρα εκβίασης με την απειλή βλάβης επιχείρησης άλλου, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. Οι ποινές για τους δύο πρώτους είχαν ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση και αναμένουν το εφετείο, ενώ στον τρίτο κατηγορούμενο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου και η ποινή του είναι εξαγοράσιμη. Οι κατηγορούμενοι επέμειναν στην αθωότητά τους, ωστόσο στο τέλος ίσως και να άκουσαν με ανακούφιση την απόφαση του δικαστηρίου, αφού απειλούνταν ακόμη και με ισόβια εξαιτίας του μεγάλου ύψους οικονομικού εγκλήματος για το οποίο κατηγορούνταν.

 

Πηγή: protothema.gr

Δεκ 09

Φυλακές Αγ. Στεφάνου: Χορήγησαν άδεια σε βαρυποινίτη και δεν επέστρεψε ποτέ

Είναι η δεύτερη φορά σε ένα μήνα που εμφανίζεται τέτοιο κρούσμα στις φυλακές Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα – Ο βαρυποινίτης πήρε άδεια εννέα ημερών αλλά δεν επέστρεψε ποτέ 


Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, τα μέλη του συμβουλίου των φυλακών του Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα θα μετάνιωσαν για την ανθρωπιστική τους απόφαση να χορηγήσουν άδεια σε έναν βαρυποινίτη κατάδικο, καθώς δεν… επέστρεψε ποτέ!

Πρόκειται για έναν 37χρονο αλλοδαπό ο οποίος εξέτιε συνολική ποινή κάθειρξης 18 ετών, τεσσάρων μηνών και 25 ημερών, μετά από αλλεπάλληλες καταδίκες για ληστεία, διακίνηση ναρκωτικών και διακεκριμένες κλοπές. Το σωφρονιστικό κατάστημα του έδωσε άδεια εννέα ημερών, αλλά δεν γύρισε την προβλεπόμενη ημερομηνία και κηρύχθηκε δραπέτης.

Για την υπόθεση διενεργούν προανάκριση οι αστυνομικοί της Ασφαλείας Δυτικής Αχαΐας, οι οποίοι διενεργούν αναζητήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δραπέτη, που ήταν ο δεύτερος κρατούμενος ο οποίος δεν επιστρέφει από άδεια.

Πηγή: protothema.gr

Δεκ 08

Γιατί πέφτουν οι τιμές των ξενοδοχείων στο Ντουμπάι;

Κάθε φορά που επισκέπτεται κάποιος τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάτι καινούργιο έχει προστεθεί στο  φουτουριστικό τοπίο. Από ένα γυάλινο κτίριο που αγγίζει τον ουρανό μέχρι ένα hi tech θέρετρο.

Σε τι κατάσταση βρίσκονται τα τεχνητά νησιά, γνωστά ως Palm Islands –τα οποία έχουν καταχωρηθεί ως το σύμβολο του Ντουμπάι και της ραγδαίας ανάπτυξης του;

Το Palm Jumeirah θεωρείται το μεγαλύτερο τεχνητό νησί του κόσμου, μέρος του πιο εντυπωσιακού τεχνητού αρχιπελάγους. Η στεριά που δημιουργήθηκε με τεχνητό τρόπο σχηματίζει έναν φοίνικα και η εμπειρία διαμονής σε ένα από τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία του νησιού  είναι τουλάχιστον «σουρεάλ», όπως σημειώνει το business insider που επαναφέρει στο προσκήνιο το φουτουριστικό θαύμα των ΗΑΕ μέσα από την μαρτυρία ενός επισκέπτη.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Business Insider, Χάρισον Τζέικομπς, μπορεί σήμερα κάποιος να διαμείνει σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο μόνο με 180 δολάρια χάρη στην υπερπροσφορά καταλυμάτων.

Στο τεχνητό  νησί που εκτείνεται στον Περσικό Κόλπο συνυπάρχουν οι απέραντες αμμουδερές παραλίες με τις παραθαλάσσιες βίλες και τους φοίνικες με τα υπερσύγχρονα mall.

Το τεχνητό αρχιπέλαγος είναι ο πυρήνας της τουριστικής στρατηγικής του Ντουμπάι με στόχο να γίνει  ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στον κόσμο μέχρι το 2025.

Ήδη  το Ντουμπάι είναι η τέταρτη πόλη σε επισκεψιμότητα στον κόσμο σύμφωνα με την Mastercard’s Global Destination Cities Index.

Το  Palm Jumeirah – το μοναδικό από τα τρία τεχνητά νησιά που έχουν ολοκληρωθεί – συνδυάζει  την σύγχρονη αρχιτεκτονική και την μοντέρνα τεχνολογία. Όχι όμως δίχως να αφήσει το οικολογικό του αποτύπωμα. Το τεχνητό νησί έχει χαρακτηριστεί ως μια «ορατή ουλή» εξαιτίας της ζημιάς που προκαλεί στο περιβάλλον.

Να υπενθυμίσουμε πως το μεγαλύτερο στοίχημα  για τα ΗΑΕ ήταν  η απολύτως οικοευαίσθητη πόλη Masdar όπου σχεδόν όλη η ενέργεια που θα απαιτείται για τις ανάγκες της θα παράγεται εκεί. Ο στόχος ήταν η Masdar City – η οποία ανήκει στο Άμπου Ντάμπι- να αναδειχθεί ως το  παγκόσμιο οικολογικό και ενεργειακό κέντρο και τα Εμιράτα να χαρακτηριστούν «Πράσινα».

Ίσως αυτός να είναι και ένας λόγος που τα  άλλα δυο τεχνητά νησιά του αρχιπελάγους, το Palm Jebel και το Palm Deira  έχουν μείνει «μετέωρα», αφού οι εργασίες έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια.

 

Πηγή: economistas.gr

Δεκ 08

Έλληνας καθηγητής: Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα ζήσουν περισσότερα από 105 χρόνια

«Στο χέρι μας να κάνουμε τη μακροβιότητα δώρο και όχι κατάρα» δήλωσε ο καθηγητής Πλάτων Τήνιος. Οι συντάξεις «η κορυφή του παγόβουνου ενός πολύ πιο ουσιαστικού θέματος» κατά τον ίδιο.


«Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα έχουν 50% πιθανότητες να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 105 χρόνια». Ο Γιώργος Ζαμπέτας θα τραγουδούσε στις μέρες μας ότι «ο εξηντάρης -ή ο εβδομηντάρης- είναι ο νέος της εποχής». Η επιστήμη μπορεί να μας εξασφαλίσει μακροβιότητα αλλά και ποιότητα ζωής ως τα ασαφή «βαθιά γεράματα»… υπό τον όρο ότι θα προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα εκπαίδευσης, εργασίας και τρόπου ζωής. Αυτό είναι το πνεύμα του βιβλίου «Ο Γρίφος των 100 χρόνων», όπως το μεταφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής, Πλάτων Τήνιος, ο οποίος το μετέφρασε και το επιμελήθηκε για τις εκδόσεις «διαΝΕΟσις».

Το βιβλίο έγινε μπεστ σέλερ στην Ιαπωνία, μια από τις μακροβιότερες κοινωνίες, στην Αγγλία ψηφίστηκε επιχειρηματικό βιβλίο της χρονιάς και μεταφράστηκε σε 20 γλώσσες. Οι δύο συγγραφείς, η Λίντα Γκράτον και ο Αντριου Σκοτ, απαντούν στο δίλημμα «δώρο ή κατάρα», υποστηρίζοντας ότι η μακροβιότητα αποτελεί ένα «εν δυνάμει δώρο» και μια ευκαιρία για την ανθρωπότητα.

Θέτουν, πάντως, βασανιστικά το ερώτημα «τι θα κάνουμε τα επιπλέον χρόνια που μας χαρίζει η πρόοδος της επιστήμης», αρχίζοντας από τις συντάξεις και τη χρηματοδότησή τους, ένα θέμα που βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής αντιπαράθεσης τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα.

Για τον κ. Τήνιο, ο οποίος έχει επί χρόνια ασχοληθεί με το θέμα, οι συντάξεις αποτελούν μόνον «την κορυφή του παγόβουνου ενός πολύ πιο ουσιαστικού θέματος που έχει να κάνει με την προσαρμογή της ζωής όλων μας» αλλά δεν μπαίνει στον δημόσιο διάλογο, αν και θα μας απασχολήσει επίμονα τις προσεχείς δεκαετίες.

Πηγή: ΑΠΕ, news247.gr

Δεκ 08

Ρόδος: Μέχρι την τελευταία στιγμή η άτυχη φοιτήτρια προσπαθούσε να σωθεί

Μέχρι την ύστατη στιγμή προσπαθούσε να γλιτώσει η 21χρονη φοιτήτρια από τα χέρια των κατηγορούμενων, που την πέταξαν τραυματισμένη στη θάλασσα στη Ρόδο για να την «ξεφορτωθούν».


Οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία της, περιέγραψαν στην απολογία τους με κάθε λεπτομέρεια τα όσα συνέβησαν στην εξοχική κατοικία του 21χρονου Ροδίτη καθώς και τις τελευταίες στιγμές του θύματος. Τα όσα είπαν είναι τόσο συγκλονιστικά που «λύγισαν» ακόμη και την ανακρίτρια.

Σύμφωνα με όσα είπαν, το θύμα τους μιλούσε συνεχώς, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τους εκφοβίσει για να την αφήσουν και να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κατηγορούμενοι είπαν στην ανακρίτρια ότι η κοπέλα αρχικά τους απείλησε ότι θα τους καταδώσει την αστυνομία. Τότε, οι δυο δράστες, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσαν, φοβήθηκαν και αποφάσισαν να την «ξεφορτωθούν» πετώντας την στα βράχια και στη θάλασσα προκειμένου να προκαλέσουν τον πνιγμό της.

Η 21χρονη όμως, προσπάθησε ως και την ύστατη στιγμή να τους αλλάξει γνώμη, λέγοντάς τους ότι εάν το μάθει ο πατέρας της, θα ψάξει να τους βρει. «Θα σας βρει ο πατέρας μου αφήστε με να φύγω» ήταν τα τελευταία της λόγια πριν ο 21χρονος Έλληνας και ο 19χρονος Αλβανός την πετάξουν στη θάλασσα για να εξασφαλίσουν μια για πάντα την σιωπή της.

Κρίθηκαν προφυλακιστέοι οι δύο κατηγορούμενοι

Οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι μετά τις χθεσινές απολογίες τους και την κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή τους, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής ανακρίτριας Ρόδου και του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών του νησιού.

Πλέον, οι δύο φερόμενοι ως δράστες βαρύνονται με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία και για βιασμό από κοινού.

Έξω από το δικαστικό μέγαρο της Ρόδου συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, φωνάζοντας συνθήματα κατά των δύο κατηγορούμενων. Η ένταση του κόσμου ήταν τέτοια που οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να φυγαδεύσουν τους δύο κατηγορούμενους, για να αποφευχθούν έκτροπα.

 

Πηγή: protothema.gr

Δεκ 07

Ακούστε το νέο τραγούδι της Τζένης Γεωργιάδη με την υπογραφή του Στέφανου Κορκολή

Τζένη Γεωργιάδη | «Έλα κοντά μου»


Την Τζένη Γεωργιάδη τη γνωρίσαμε πριν λίγους μήνες μέσα από το πρώτο της single «Μην κλαις», που αμέσως αγαπήθηκε έχοντας χιλιάδες μεταδόσεις και views!!!

Στο νέο της τραγούδι «Έλα κοντά μου» τη σύνθεση, την παραγωγή και την ενορχήστρωση υπογράφει η μουσική ιδιοφυΐα Στέφανος Κορκολής, ενώ στον στίχο συναντάμε την εξαιρετική και αγαπημένη στιχουργό Ρεβέκκα Ρούσση!

Εμπνευσμένο, νεανικό, ρυθμικό και αισιόδοξο το «Έλα κοντά μου», ερμηνεύεται μοναδικά από την Τζένη, που με την ιδιαίτερη μελωδικότητα της βγάζει μια αλήθεια που τονίζει τα νοήματα..
Την οπτικοποίηση του τραγουδιού ανέλαβε ο Γιώργος Μπενιουδάκης πάνω σε σενάριο του Στέφανου Κορκολή, όπου τα χρώματα παντρεύονται με τις νότες δημιουργώντας εικόνες ευαισθησίας και σημερινών μηνυμάτων…

Δεκ 07

Helios: Ενίσχυση 3,2 εκατ. ευρώ για τους συγγενείς των θυμάτων

Η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε την οικονομική ενίσχυση των συγγενών των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας.


Το ποσό των 3,2 εκατ. ευρώ ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στη Λευκωσία ως οικονομική βοήθεια σε 37 συγγενείς θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας «Helios».

Σύμφωνα με γραπτή ενημέρωση στην κυπριακή Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά χάριν οικονομική βοήθεια συνολικού ύψους 3.237.000 ευρώ σε 37 συγγενείς θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας, εννέα εκ των οποίων είναι ανήλικοι.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τις εν λόγω αποφάσεις, η οικονομική βοήθεια εγκρίθηκε για να καταβληθεί σε πέντε ισόποσες ετήσιες δόσεις από το 2016 έως και το 2020 με εξαίρεση ποσά κάτω των €25.000, τα οποία καταβλήθηκαν σε μία εφάπαξ δόση εντός του 2016 και ποσά από €25.001 έως €50.000 που καταβλήθηκαν σε δύο ισόποσες δόσεις το 2016 και το 2017.

Τονίζεται ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων που το κράτος καταθέτει με δόσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς συγγενών θυμάτων της «Helios» χάθηκαν στο κούρεμα των καταθέσεων το 2013 και από τα αξιόγραφα της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου.

Οι αποζημιώσεις που έλαβαν συγγενείς θυμάτων και δη παιδιά για τον χαμό των γονιών τους δεν εξαιρέθηκαν από το κούρεμα των καταθέσεων, με αποτέλεσμα το Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίσει την επιστροφή τους με τον τρόπο αυτό.

 

Πηγή: news247.gr

Δεκ 07

Ιωάννινα, Γιάννενα ή Γιάννινα… Όπως και να τη πεις, είναι μία υπέροχη πόλη!

Είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας και η μεγαλύτερη της Ηπείρου. Όσοι την έχουν επισκεφτεί, θέλουν να πάνε ξανά, ενώ όσοι δεν έχουν πάει ακόμη, έχουν πολλούς λόγους για να ετοιμάσουν το επόμενο ταξίδι. Ιωάννινα, Γιάννενα ή Γιάννινα, όπως και να πεις αυτή την υπέροχη πόλη, είναι από τα μέρη εκείνα, που πρέπει να τα επισκεφτείς, έστω μία φορά στη ζωή σου. Και να γίνεις μέρος αυτού του θεατρικού σκηνικού, που θυμίζει σε κάθε γωνιά.

Τα Γιάννενα είναι χτισμένα στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας και είναι από τις πόλεις, που τα έχουν όλα: πλούσια ζωή, υπέροχα τοπία, ευχάριστη ατμόσφαιρα, ιστορία αιώνων, σπουδαία παράδοση και πλήθος μνημείων.

Η ολοζώντανη σύγχρονη πόλη αντανακλά σε κάθε γωνιά της τη μεγάλη ιστορία της, ενώ «ορόσημο» των Ιωαννίνων είναι αναμφίβολα η λίμνη Παμβώτιδα. Μην παραλείψετε μια βόλτα στον δρόμο γύρω από τη λίμνη κι αφήστε τα μάτια σας να γεμίσουν εικόνες γαλήνης και ηρεμίας.

Περίπατος ενδείκνυται και σε πολλά μέρη μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, με τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά να δίνουν το στίγμα της αρχιτεκτονικής εξέλιξης στην περιοχή. Η ατμόσφαιρα της παλιάς εποχής είναι ακόμα πιο δυνατή στα σοκάκια της παλιάς πόλης αλλά και το κάστρο.

Δεν ξέρουμε ακριβώς πότε χτίστηκαν τα Γιάννενα αλλά ξέρουμε πως υπήρχε το 528 μΧ, όταν ο Ιουστινιανός αποφάσισε την ανέγερση του κάστρου των Ιωαννίνων. Το όνομα της πόλης πάντως πρωτοεμφανίζεται τον 7ο αιώνα, ενώ την περίοδο της Τουρκοκρατίας τα Γιάννενα ταυτίστηκαν με τον Αλή Πασά και την ιστορία του.

Τα Γιάννενα είναι προορισμός για όλες τις εποχές, που αντανακλώνται στα χρώματα της πλούσιας φύσης της πόλης. Οι γήινες αποχρώσεις του φθινοπώρου θα δώσουν τη θέση τους στο λευκό του χειμώνα, μέχρι να ξαναέρθει η ανοιξιάτικη πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων και η καλοκαιρινή δροσιά.

Λόγω της μακραίωνης ιστορίας, διαθέτουν πολλά σπουδαία αξιοθέατα, που πρέπει να επισκεφτεί κανείς. Επίσης, δεν πρέπει να παραλείψετε μια επίσκεψη στο εκπληκτικό Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη, στην περιοχή του Μπιζανίου. Κι επειδή, πρόκειται για μία πραγματικά όμορφη πόλη, σε αυτήν την περίπτωση σίγουρα ισχύει το… «Μια εικόνα, χίλιες λέξεις». Και οι εικόνες που ακολουθούν, θα σας ταξιδέψουν.

Εικόνες σαν καρτ ποστάλ από τα Γιάννενα

Πηγή: newsbeast.gr

Δεκ 07

Σλαβόφωνο «Ουράνιο Τόξο»: Να διδάσκεται η «μακεδονική γλώσσα» στα ελληνικά σχολεία

Εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα από το «Ουράνιο Τόξο» με το οποίο καλείται η χώρας μας να αναγνωρίσει, μεταξύ άλλων, «εθνική μακεδονική μειονότητα» και να προχωρήσει στην εισαγωγή της «μακεδονικής γλώσσας» στη δημόσια εκπαίδευση


 

Τη διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας στα ελληνικά σχολεία ζητά με ψήφισμά του το σλαβόφωνο κόμμα «Ουράνιο Τόξο» με έδρα την Φλώρινα, που κατεβαίνει στις ευρωεκλογές του επόμενου Μαΐου! Τα όργανα άρχισαν για τα καλά λοιπόν μετά την συμφωνία των Πρεσπών και όπως αποδεικνύεται οι προκλητικές δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ περί εκμάθησης της «μακεδονικής γλώσσας» στους «Μακεδόνες του Αιγαίου» μόνο τυχαίες δε θα πρέπει να θεωρούνται. Στο πλαίσιο αυτό, οι γνωστοί σλαβόφωνοι κύκλοι στην χώρας μας αποκαλύπτεται ότι βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με την ηγεσία των Σκοπίων επιχειρώντας από κοινού να κεφαλοποιήσουν για λογαριασμό τους άμεσα τα οφέλη της συμφωνίας των Πρεσπών πριν αυτή φτάσει στην ελληνική Βουλή για κύρωση.

Ειδικότερα, κατά τη πρόσφατη διεξαγωγή του 3ου τακτικού συνεδρίου του «Ουράνιου Τόξου» στο Ξινό Νερό Φλώρινας εξελέγη νέο Κεντρικό Συμβούλιο και Πολιτική Γραμματεία. Κεντρικός άξονας του συνεδρίου ήταν το «μέλλον του μακεδονικού κινήματος στην Ελλάδα» και προς την κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε η κάθοδος του κόμματος στις επερχόμενες ευρωεκλογές καλώντας «όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας που μοιράζονται το όραμα για μια δημοκρατική Ελλάδα που θα σέβεται και θα προστατεύει την εθνική και γλωσσική διαφορετικότητα να συστρατευθούν με τους εθνικά Μακεδόνες σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση».

Παράλληλα, εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο καλείται η χώρας μας να αναγνωρίσει, μεταξύ άλλων, «εθνική μακεδονική μειονότητα» και να προχωρήσει στην εισαγωγή της «μακεδονικής γλώσσας» στη δημόσια εκπαίδευση!

Το ψήφισμα του «Ουράνιου Τόξου», που απευθύνεται στην ελληνική Πολιτεία, έχει ως εξής:

«1. Να αναγνωρίσει επιτέλους την εθνική μακεδονική της μειονότητα.
2. Να εισάγει τη μακεδονική γλώσσα στην δημόσια εκπαίδευση, στις περιοχές όπου αυτή ομιλείται.
3. Να επιτρέψει άμεσα την άνευ όρων επιστροφή των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων, κλείνοντας έτσι οριστικά και αμετάκλητα ένα ανθρωπιστικό ζήτημα που αποτελεί παράλληλα και την τελευταία ανοικτή πληγή του εμφυλίου πολέμου.
4. Να προχωρήσει άμεσα στην νομιμοποίηση της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού, όπως επιτάσσουν οι καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

5. Να χρησιμοποιήσει την εθνική και γλωσσική διαφορετικότητα ως φορείς ανάπτυξης, ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας στα πρότυπα των όσων εφαρμόζονται ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι ως πηγές συνεχών και απαράδεκτων διακρίσεων».

Πηγή: protothema.gr