Μαΐ 18

Εκδρομή στα Μετέωρα – Καλαμπάκα – Τρίκαλα από τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πατρών

35ο Αντάμωμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Βλάχων


Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών με αφορμή το μοναδικό Αντάμωμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Βλάχων διοργανώνει ανοιχτή διήμερη εκδρομή πολιτισμικού – λαογραφικού χαρακτήρα Μετέωρα – Καλαμπάκα – Τρίκαλα, το Σάββατο & την Κυριακή, 22-23/6/2019.

Εκτός των άλλων αξιοθέατων (Άρτα, Μέτσοβο) θα μπορέσει κανείς να απολαύσει τη γυναικεία Μονή του Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα και να συμμετάσχει στην μοναδική πανδαισία βλάχικων δρώμενων, χορών, ρυθμών, τραγουδιών/ φωνών, παραδοσιακών ενδυμασιών και πολιτισμικών στοιχείων που θα λάβουν χώρα το τριήμερο 21-23 Ιουνίου 2019 στην πόλη των Τρικάλων στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Ανταμώματος Βλάχων, που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων μπορείτε να απευθύνεστε στην έφορο πολιτισμού, κ. Γεωργία Χατζηγιάννη, 6977965689.

Παρακαλούμε, ανοίξτε το συνημμένο αρχείο με το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής.

Μαΐ 16

Στην Πάτρα για 4 παραστάσεις το ψυχολογικό θρίλερ «Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ» Μίλτου Νίκα

 

Δώδεκα χρόνια μαθήματα θεάτρου με τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Μίλτο Νίκα και η ομάδα που παρακολούθησε φέτος αυτά τα μαθήματα παρουσιάζει το ψυχολογικό θρίλερ «Η Εταιρεία» σε παραγωγή του «Σπινθήρα».

Το έργο που θα παιχτεί μόνο για 4 παραστάσεις στο θέατρο Επίκεντρο+  αναφέρεται στην ανεξέλεγκτη  λειτουργία των πολυεθνικών εταιρειών και στον τρόπο που ελέγχουν τις ζωές των υπαλλήλων  τους.

Υπόθεση του έργου: Μια νέα γυναίκα προσλαμβάνεται σε μια πολυεθνική εταιρεία. Τα επαγγελματικά της όνειρα φαίνονται να πραγματοποιούνται. Σύντομα όμως θα διαπιστώσει πως  το συμβόλαιο που υπέγραψε με την εταιρεία δεσμεύει απόλυτα όχι μόνο την επαγγελματική αλλά και την προσωπική της ζωή. Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για τη νέα υπάλληλο και το όνειρο της εργασίας γίνεται ο εφιάλτης που θα την αλλάξει για πάντα.

Η παράσταση είναι βασισμένη στο θεατρικό έργο του Mike Bartlett «Contractions»

Σκηνοθεσία-Διασκευή-Μουσική επιμέλεια: Μίλτος Νίκας
Φωτισμοί: Νίκος Γιατράκος

Παίζουν:
Λούσυ Βισίλια
Μυρσίνη Λιόλιου
Έλενα Μούγιου
Κυριακή Μπεζεριάνου
Εριφύλη Παρπαρούση

Μόνο για 4 παραστάσεις: Δευτέρα, Τρίτη 20-21 και 27-28 Μαΐου  9.15 μ.μ.  στο Επίκεντρο+  τιμή εισιτηρίου 7€
Τηλ.  κρατήσεων: 2610 461050

Μαΐ 14

Συνάντηση του υπ. Ευρωβουλευτή Λευτέρη Βαρουξή με τον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ

Σήμερα που δέχτηκε καταδρομική επίθεση το Αστυνομικό Τμήμα Καισαριανής από γνωστούς αγνώστους επισκέφθηκα τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων κύριο Γρηγόρη Γερακαράκο για να του δηλώσω την αμέριστη συμπαράσταση μου στο αστυνομικό προσωπικό της χώρας που συνεχίζει να ασκεί το λειτούργημα του κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Αυτό που έχω να πω είναι ως εδώ!

Η ανομία θα λάβει τέλος και αυτοί που πρέπει να λογοδοτήσουν να ξέρουν ότι θα το κάνουν άμεσα!

Μαΐ 13

Πρόγραμμα «Επιχειρηματική εκκίνηση» – 6,2 εκατομμύρια ευρώ για την στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας από την ΠΔΕ

Κτίριο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών 32, 26441 Πάτρα, Ελλάδα) / Region of Western Greece Headquarters (32nd, New National Road Patras-Athens, 26441 Patras, Greece)

Ξεκινά από τις 21 Μαΐου 2019 η υποβολή επενδυτικών προτάσεων στο πρόγραμμα «Επιχειρηματική Εκκίνηση, Ενίσχυση νέων και υπό σύσταση, πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας», συνολικού προϋπολογισμού 6,2 εκατομμυρίων ευρώ. Μέσω αυτού προβλέπεται να ενισχυθούν δράσεις που αφορούν ευρεία επιλογή κλάδων της μεταποίησης, των κατασκευών, των δημιουργικών βιομηχανιών, του περιβάλλοντος, της πληροφορικής καθώς και υπηρεσιών.

Βασικός στόχος είναι η προαγωγή επενδύσεων για τη στήριξη της αυτοαπασχόλησης, της επιχειρηματικότητας και η δημιουργία νέων επιχειρήσεων ή επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε νέες αγορές ή κλάδους με έμφαση στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, μέσω της βελτίωσης των εταιρικών δομών και των ικανοτήτων τους.

«Είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα στήριξης της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, με έμφαση στις νέες επιχειρήσεις και στις νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Στόχος μας, στην  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι μέσα απ’ την υγιή επιχειρηματικότητα να απαντήσουμε στο μεγάλο ζήτημα της απασχόλησης και της αξιοποίησης των δεξιοτήτων των ανθρώπων μας, ιδίως των νέων, που θέλουν να ενταχθούν στον κόσμο των επιχειρήσεων», ανέφερε σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Τα επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να ενισχυθούν αφορούν ενδεικτικά στρατηγικούς τομείς, όπως:

 • Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων
 • Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες
 • Μεταποίηση
 • Εφοδιαστική Αλυσίδα
 • Ενεργειακές Τεχνολογίες και εφαρμογές
 • Τεχνολογίες και εφαρμογές για το Περιβάλλον
 • Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ
 • Υγεία-Φάρμακα-Ευεξία
 • Υπηρεσίες
 • Ηλεκτρονικό λιανικό εμπόριο

Χρηματοδοτούμενος Προϋπολογισμός των επενδυτικών προτάσεων

Στο πλαίσιο της δράσης ενισχύονται επενδυτικά έργα με ελάχιστο συνολικό προϋπολογισμό 25.000 ευρώ και μέγιστο 300.000 ευρώ. Η αξιολόγηση και η παρακολούθηση των προτάσεων θα γίνει από τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ημερομηνίες Υποβολής

Η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των ερευνητικών προτάσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) ξεκινάει από τις 21 Μαΐου 2019 ώρα 13:00 και ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου 2019 και ώρα 15:00.

Μαΐ 13

Ελ. Βαρουξής: Περισσότερες θέσεις απασχόλησης και καλύτερη ποιότητα ζωής

Η τόνωση της επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και η αντιμετώπιση της ανεργίας αποτελούν κοινούς στόχους των Επιμελητηρίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Το 2019 πρέπει να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα. Θέλω η Ευρώπη και η Ελλάδα να βγουν ισχυρότερες από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.

Μια κρίση που άφησε χωρίς απασχόληση εκατομμύρια ανθρώπους.

Έφερε χρέη που θα µας βαρύνουν επί πολλά χρόνια.

Έφερε νέες πιέσεις στην κοινωνική συνοχή µας. Έφερε επίσης στο φως ορισμένες θεμελιώδεις αλήθειες όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία.

Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει την πορεία της.

Ο τρόπος με τον οποίο θα αποκριθεί η Ευρώπη θα είναι καθοριστικός για το μέλλον μας

Είναι η στιγμή στην οποία αναγνωρίζουμε ότι το να συνεχίσουμε «όπως συνήθως» θα µας καταδικάσει σε παρακμή, θα µας φέρει σε δεύτερη μοίρα μέσα στην νέα παγκόσμια τάξη. Είναι η στιγμή της αλήθειας για την Ευρώπη.

Είναι η ώρα να επιδείξουμε τόλμη και φιλοδοξία.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να καταλάβει πως προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι οι επενδύσεις και ότι κάθε σοβαρή επένδυση πρέπει να είναι εθνικός στόχος.

Η Ελλάδα έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στις επενδύσεις. Η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια  είχε έλλειμμα και στο ύψος των επενδύσεων. Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις το 2018 σε σχέση με το 2017 μειώθηκαν κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου. Επίσης παρουσιάζεται υστέρηση σε σχέση με την Ευρώπη, αφού στην Ελλάδα έχουμε επενδύσεις 11% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρώπη είναι πάνω από 20%. Συνεπώς, πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση ώστε να προσελκυστούν σοβαρές επενδύσεις, κυρίως στη βιομηχανία, οι οποίες δημιουργούν σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, προσφέρουν περιθώρια αύξησης των εξαγωγών και κατά συνέπεια συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Η Ε.Ε. οφείλει να σταθεί δίπλα στις ελληνικές επιχειρήσεις και να στηρίξει όχι μόνο τις επιχειρήσεις αυτές καθ’ αυτές, αλλά  να συμβάλλει στην  αντιμετώπιση  το μεγαλύτερου ίσως  προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας: το πρόβλημα της ανεργίας των νέων. Νέοι οι οποίοι ψάχνουν για καλές θέσεις απασχόλησης, πρέπει να τις βρουν στον τόπο τους

Η αλήθεια είναι πως η τόνωση της επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και η αντιμετώπιση της ανεργίας αποτελούν κοινούς στόχους των Επιμελητηρίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Μόνο που πρέπει όλου να εργαστούμε ώστε αυτοί οι στόχοι να γίνουν πράξη

Μόνο με τη συνεργασία, τη σύμπραξη και την τοπική εργασία πέρα από τα σύνορα μπορεί η ΕΕ να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να ωθήσει την ανάπτυξη, να αντιμετωπίσει την ανισότητα και να εξασφαλίσει ότι δεν θα παραμεληθεί κανείς.

Οι βασικοί στόχοι που έχουν τεθεί από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ άλλων είναι:

 • Αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και της αναντιστοιχίας δεξιοτήτων μέσω της ανταλλαγής καινοτόμων και βέλτιστων πρακτικών·
 • Τόνωση της επιχειρηματικότητας και της πολιτικής για τις ΜΜΕ μέσω της προώθησης του προγράμματος Erasmus για νέους επιχειρηματίες και του δικτύου των Ευρωπαϊκών Επιχειρηματικών Περιφερειών (ΕΕΠ).
 • Υποστήριξη της βελτίωσης της νομοθεσίας της ΕΕ και της επικουρικότητας μέσω των Αξιολογήσεων Εδαφικού Αντίκτυπου και της πρωτοβουλίας Περιφερειακών Κόμβων.
 • Υποστήριξη της συνεργασίας στις γειτονικές χώρες μέσω πρωτοβουλίας νεανικής επιχειρηματικότητας στις μεσογειακές χώρες εταίρους και της διάδοσης της πληροφόρησης σχετικά με την πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τοπικές και περιφερειακές αρχές.
 • Ενίσχυση της εδαφικής ανθεκτικότητας μέσω κοινού αναλυτικού έργου σχετικά με τον αντίκτυπο των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων ΕΕ27-ΗΒ, την περιφερειακή βιομηχανική ανταγωνιστικότητα και την οικονομική, κοινωνική και εδαφική ανάπτυξη των νησιών μέσω του δικτύου INSULEUR των επιμελητηρίων.

Για να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον, πρέπει ήδη να κοιτάξουμε πέρα από τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η Ευρώπη πρέπει να ανακτήσει την πορεία της και μετά να παραμείνει σε αυτήν. Αυτός είναι και ο σκοπός της στρατηγικής για την Ευρώπη 2020.

Περισσότερες θέσεις απασχόλησης και καλύτερη ποιότητα ζωής. Η στρατηγική αυτή αποδεικνύει ότι η Ευρώπη είναι ικανή να επιτύχει έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, να βρει τον τρόπο να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης και να δώσει σαφή προσανατολισμό στις κοινωνίες μας.

Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει όλοι μαζί να περάσουμε στην πράξη. Η Ευρώπη έχει πολλά δυνατά σημεία.

Διαθέτουμε ταλαντούχο εργατικό δυναμικό, καθώς και πανίσχυρη τεχνολογική και βιομηχανική βάση.

Διαθέτουμε μια εσωτερική αγορά και ένα ενιαίο νόμισμα που µας βοήθησαν να αποφύγουμε χειρότερες καταστάσεις.

Διαθέτουμε μια δοκιμασμένη κοινωνική οικονομία της αγοράς.

Αν ενεργήσουμε από κοινού, τότε θα μπορέσουμε να δώσουμε μάχη και να βγούμε ισχυρότεροι από την κρίση.

Έχουμε και τα νέα μέσα και τη φιλοδοξία.

Πρέπει, τώρα, να περάσουμε στην πράξη.

 

Μαΐ 13

Χριστίνα Αλεξοπούλου: Καθρέφτης της κοινωνίας μας η φροντίδα των αδυνάτων

Βάσει επίσημων στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), κατά την τελευταία δεκαετία αυξήθηκαν ραγδαία τα περιστατικά γεροντικών και προγεροντικών οργανικών ψυχωτικών καταστάσεων, συναισθηματικών ψυχώσεων και αλκοολικής εξάρτησης.

Η ζοφερή για τη χώρα μας πραγματικότητα αυτή, άρρηκτα συνδεδεμένη με το τέλμα στο οποίο έχει οδηγήσει η παρατεταμένη οικονομική κρίση, έρχεται να επαναπροσδιορίσει και τους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς. Η ανεργία, το χαμηλό εισόδημα, τα χρέη και η δυσμενής καθημερινότητα μέσα σε ένα περιβάλλον γενικευμένης αβεβαιότητας, λειτουργούν σαν βαρίδι στον ανθρώπινο ψυχισμό, με ενίοτε οδυνηρά αποτελέσματα. Μεταξύ αυτών και τα περιστατικά κατάθλιψης, για τα οποία οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δυστυχώς επιβεβαιωμένοι μέσω κλινικών συνεντεύξεων – όχι απλές εικασίες.

Τις διαπιστώσεις αυτές είχα την ευκαιρία να επιβεβαιώσω σε δύο πρόσφατες επισκέψεις μου σε κοινωνικούς οργανισμούς της Πάτρας. Εξ αυτών, ο Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ) με έφερε αντιμέτωπη με μια σκληρή πραγματικότητα, η οποία δεν συνάδει με τη λειτουργία ενός σύγχρονου κράτους. Το προφανές έλλειμμα εθνικής στρατηγικής σε θέματα ψυχικής υγείας, παρά τη ραγδαία αύξηση τέτοιων περιστατικών τα τελευταία χρόνια, η κατασπατάληση ευρωπαϊκών πόρων και οι καταγεγραμμένες ελλείψεις στο προσωπικό των δομών υποστήριξης, σου δημιουργούν θλίψη και οργή για την κρατική ανεπάρκεια στον τομέα του λεγόμενου κοινωνικού κράτους.

Παρόμοιους προβληματισμούς συνάντησα και στο Άσυλο Ανιάτων Πατρών «Η Αγία Ευφροσύνη». Το έργο που επιτελεί το σωματείο αυτό χρίζει σεβασμού και ευρύτερης κοινωνικής αναγνώρισης. Όμως, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε σχέση με την σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ (ο οποίος έχει εξελιχθεί σε διαβόητο κακοπληρωτή μετά το 2014), από την διαδικασία εισαγωγών έως και τη δραστική μείωση εσόδων, λειτουργούν αποτρεπτικά στο θεάρεστο έργο που επιτελούν. Παρά όλα αυτά, με ζήλο και προσήλωση παρέχουν επί 24ωρης βάσης νοσηλευτική φροντίδα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υλική και ηθική προστασία σε πρόσωπα τα οποία αποδεδειγμένα βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης.

Δεν χωρά καμία αμφιβολία, ότι η χάραξη εθνικής στρατηγικής σε θέματα θωράκισης της ψυχικής υγείας των πολιτών και νοσηλευτικής φροντίδας κυρίως των υπερήλικων συμπατριωτών μας, είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Ακόμα και σε οικονομικά δύσκολες εποχές, όπως η τελευταία δεκαετία, δεν δικαιολογείται ο εφησυχασμός, ή η παραίτηση από τα θεμελιώδη αυτά καθήκοντα. Η φροντίδα που παρέχουμε στους πιο αδύναμους, ως κράτος αλλά και ως κοινωνία των πολιτών, είναι καθρέφτης όλων μας. Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει πολλά, και σε αυτόν τον τομέα.

 

Η Χριστίνα Αλεξοπούλου (www.xalexopoulou.gr) είναι Πολιτικός Μηχανικός και Επιχειρηματίας της Αχαΐας, εκλεγμένο Μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).

Μαΐ 11

Ανοδική πορεία για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Προσέλκυσε 62 νέα δρομολόγια τη χρονιά που πέρασε και καλωσόρισε 4 νέες αεροπορικές εταιρείες


Ανοδικά κινήθηκε και τον Απρίλιο η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς συνεχίζει και το 2019 να συγκεντρώνει βραβεία και διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά την επιβατική κίνηση σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΑ τον Απρίλιο 2019, το αεροδρόμιο κατέγραψε θετική πορεία προσεγγίζοντας τα 2 εκατ. επιβάτες (1,98) και σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 6,5%. Οι επιβάτες εσωτερικού παρουσίασαν οριακή άνοδο (+0,5%), ενώ οι διεθνείς επιβάτες σημείωσαν δυναμική άνοδο κατά 9,1%. Συνολικά, κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου έφθασε τα 6,36 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 8,5%. Η επιβατική κίνηση τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, παρουσίασε δυναμική ανάπτυξη της τάξης του 6,3% και 9,6% αντίστοιχα.

Διακρίσεις και βραβεία

Το αεροδρόμιο της Αθήνας από το 2001 μέχρι και σήμερα έχει λάβει 91 βραβεία σε διεθνές επίπεδο. «Φιγουράρει» σε περίοπτη θέση όχι μόνο στα αεροδρόμια της Ευρώπης, αλλά και όλου του κόσμου. Οι υψηλές και τιμητικές διακρίσεις που συγκεντρώνει κάθε φορά τόσο από τις αεροπορικές εταιρείες όσο και από το επιβατικό κοινό έχουν να κάνουν όχι μόνο με τις υπηρεσίες του αλλά και με τις καινοτομίες του.

Σε ό,τι αφορά την έρευνα της AirHelp (εταιρεία για τα δικαιώματα των επιβατών και τις αποζημιώσεις), υπενθυμίζεται πως το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» που βρίσκεται για ακόμα μια φορά στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως με το εντυπωσιακό σκορ επίδοσης 8,38, συγκέντρωσε αναλυτικά 8,1 μονάδες για την ακρίβεια των ωρών αναχωρήσεων και αφίξεων των πτήσεων, 9,0 για την ποιότητα υπηρεσιών και 8,7 για την ποιότητα των εμπορικών υπηρεσιών. Πρώτο ήρθε το Hamad International Airport και δεύτερο το Tokyo Haneda International Airport, ενώ το Αεροδρόμιο του Eindhoven, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Kuwait και το Αεροδρόμιο Portela της Λισαβώνας κατατάχθηκαν στις κατώτατες θέσεις.

Επίσης, τον περασμένο μήνα, κατέκτησε και την πρώτη θέση στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική κατηγορία των +20 εκατ. επιβατών στη μεγαλύτερη συνάντηση του κλάδου των αερομεταφορών «ROUTES Europe 2019». Το αεροδρόμιο της Ελλάδας κατάφερε να ξεπεράσει άλλα, μεγαλύτερα αεροδρόμια, όπως του Βελγίου, της Δανίας, της Γερμανίας, της Νορβηγίας και της Ρωσίας.

Η φετινή υποψηφιότητα της Αθήνας απέσπασε το εγκώμιο των αεροπορικών εταιρειών-κριτών, εστιάζοντας ειδικά στην εντυπωσιακή ανάπτυξη (+11%) της επιβατικής κίνησης το 2018, με περισσότερους από 24,1 εκατ. επιβάτες. Μία πολύ σημαντική διάκριση για το Ελευθέριος Βενιζέλος που έχει αυξήσει και τη λειτουργία του, αλλά και τις ανέσεις του.

Παράλληλα ο κόμβος της Αθήνας προσέλκυσε 62 νέα δρομολόγια τη χρονιά που πέρασε και καλωσόρισε 4 νέες αεροπορικές εταιρείες.

Αξίζει να αναφερθεί, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, πως τα βραβεία Routes είναι μοναδικά στο είδος τους, καθώς η ψήφος και η διαδικασία απόφασης ανήκουν αποκλειστικά στις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες επιβραβεύουν την αριστεία στην αεροπορική ανάπτυξη παγκοσμίως.

Την πρώτη θέση στην Ευρώπη κατέλαβε και στο πλαίσιο των κορυφαίων στον κόσμο ετήσιων βραβείων ASQ του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αεροδρομίων (Airports Council International / ACI World), στην κατηγορία του (15-25 εκατ. επιβατική κίνηση) ως αναγνώριση των προσπαθειών του στην παροχή εξαιρετικών υπηρεσιών στους επιβάτες του.

 

Πηγή: newsbeast.gr

Μαΐ 11

ΕΜΥ: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ (Α.Α. 10/2019), που δημοσιοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται μεταβολή του καιρού από τις βραδινές ώρες της Κυριακής 12-05-19, από τα Βορειοδυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες  θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους.

 1. Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

Α. Αύριο Κυριακή (12-05-2019) από αργά το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς τη Δευτέρα (13-05-2019) τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος και η Δυτική Στερεά.

Β. Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (13-05-2019) οι προαναφερθείσες περιοχές. Επίσης η Δυτική και γρήγορα η υπόλοιπη Πελοπόννησος, η Δυτική και η Κεντρική Μακεδονία, και μέχρι το μεσημέρι η Θεσσαλία και οι Σποράδες.  Πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες, η Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και η Εύβοια.

Γ. Την Τρίτη (14-05-2019) κατά διαστήματα τα νησιά του Ιονίου (κυρίως στα Βόρεια) η Ήπειρος, η Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία και  πιθανώς η Δυτική Στερεά.

Από τις απογευματινές ώρες στα Δυτικά αναμένεται πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων.

 1. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, ο άστατος καιρός θα διατηρηθεί και κατά τη διάρκεια του επόμενου διημέρου Τέταρτης και Πέμπτης (15 και 16-05-2019), με κατά διαστήματα έντονα φαινόμενα κατά τόπους στα Δυτικά και τα Βόρεια.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Σε έγγραφό της η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αναφέρει σχετικά: «Παρακαλούνται οι υπηρεσίες, που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τον αντίστοιχο σχεδιασμό τους».

Μαΐ 10

Το θεατρικό έργο «Closer» του Patrick Marber, στο Επίκεντρο+

Το θέατρο Επίκεντρο+ προτείνει από την Πέμπτη 9 Μαΐου το Closer έργο του Patrick Marber.

Ο έρωτας δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα διασκεδαστικό παιχνίδι εξερεύνησης ενός αγνώστου χώρου.
Το παιχνίδι είναι απλό. Είμαστε όλοι σκορπισμένες μονάδες, ο καθένας με το δικό του προσωπικό χώρο. Στόχος του παιχνιδιού είναι να κάνεις δικό σου το χώρο του άλλου. Όταν η περιοχή αυτή κατακτηθεί, το αν θα επιλέξεις τελικά να κτίσεις ή να την αφήσεις λεηλατημένη αλλάζει σε δευτερόλεπτα. Και ξανά αλλάζει σε δευτερόλεπτα.

Τέσσερις ηθοποιοί αναρωτιούνται αν τα όρια αυτού του παιχνιδιού αντέχονται. Δημιουργούν επί σκηνής τις συνθήκες ώστε αυτή η εξερεύνηση να φτάνει όλο και πιο βαθιά, ακριβώς όπως οι εραστές, σ ένα σημείο πιο πέρα κι απ’ το απαγορευμένο, σ’ ένα σημείο πλήρους έκθεσης του εαυτού μας.

Από την Ομάδα Jam, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παύλου.
Παίζουν:

Δημήτρης Βαμβακάς

Χριστίνα Κουταλιάγκα

Αλεξάνδρα Σπηλιωτοπούλου

Νίκος Τσίχλας

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Κείμενο:  Patrick Marber

Μετάφραση:  Ομάδα Jam

Σκηνοθεσία:  Γιώργος Παύλου

Βοηθός σκηνοθέτη – ενδυματολόγος: Ρένια Φραγγέα

Κατασκευή σκηνικών:  Κώστας Δρίβας

Σκηνογραφία – φωτισμοί :  Γιώργος Παύλου

Ηχογράφηση: Studio Noise box

Φωτογραφία αφίσας: Βαγγέλης Τσινιάς

Σχεδιασμός εντύπων : Φίλιππος Μποτώνης

Οργάνωση παραγωγής: Ίλια Ράγκου

Παραγωγή: ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ+

 

Πρεμιέρα: Πέμπτη 9 Μαΐου στις 21:15

Παραστάσεις: από 9 έως 19 Μαΐου 2019

Ημέρες παραστάσεων: Πέμπτη – Κυριακή

Ώρες: Πέμπτη έως Σάββατο στις 21.15 & Κυριακή στις 20:00.

Τιμές εισιτηρίων:  είσοδος 10 €, μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65, ΑΜΕΑ, πολύτεκνων) – ομαδικό 8 € (άνω των 10 ατόμων), ατέλειες 5 €

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2610 46.10.50

Μαΐ 08

Τα ιστορικά μοναστήρια της Πελοποννήσου!

Στέκουν αγέρωχες στο πέρασμα του χρόνου, για να θυμίζουν την ένδοξη ιστορία του προορισμού όπου εντοπίζονται. Εκτός του ότι αποτελούν πραγματικά στολίδια της περιοχής τους, πρόκειται και για κάποια από τα πιο σημαντικά αξιοθέατά τους.

Οι τέσσερις μονές που ακολουθούν στην Πελοπόννησο, σίγουρα κερδίζουν το ενδιαφέρον του ταξιδιώτη, τόσο με την επιβλητικότητα όσο και με την ηρεμία που τις χαρακτηρίζει.

Ιερά Μονή Προδρόμου, Στεμνίτσα

Μεταξύ της γραφικής Στεμνίτσας και της Δημητσάνας στην ορεινή Αρκαδία, η ιστορική μονή του Τιμίου Προδρόμου είναι «ριζωμένη» στη βάση ενός βράχου στο φαράγγι του Λούσιου και κόβει την ανάσα σε όσους σηκώσουν τα μάτια τους για να παρατηρήσουν την περιοχή. Ιδρύθηκε τον 12ο αι. και από το μπαλκόνι της απολαμβάνετε άπλετης θέας στην άγρια ομορφιά του φαραγγιού. Εντυπωσιακές και οι αγιογραφίες και οι τοιχογραφίες τόσο εντός όσο και εκτός του ναού.

Μεγάλο Σπήλαιο, Καλάβρυτα

Το ιστορικό μοναστήρι των Καλαβρύτων είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι λαξευμένο στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου στο Χελμό. Σε υψόμετρο 900 μέτρων πάνω από τη χαράδρα του Βουραϊκού, η εικόνα του ενσωματώνεται πλήρως στο τραχύ τοπίο ολόγυρά του, αιχμαλωτίζοντας το βλέμμα του επισκέπτη, ενώ η επιβλητικότητά του προκαλεί δέος από την πρώτη κιόλας ματιά.

Όπως υποστηρίζει η παράδοση η μονή χτίστηκε το 362 μ.Χ. από τους μοναχούς Συμεών και Θεόδωρο, στο σημείο όπου βρήκαν την ιερή εικόνα της Παναγίας Μεγαλοσπηλιώτισσας, όπως ονομάζεται, ένα έργο του ευαγγελιστή Λουκά.

Μονή Φιλοσόφου, Δημητσάνα

Η πιο ιστορική και παλαιά μονή της Αρκαδίας, sτη χαράδρα του ποταμού Λούσιου, κοντά στην Δημητσάνα, είναι χτισμένη το 963 μ.Χ. από τον Ιωάννη Λαμπαρδόπουλο, ο οποίος ήταν γραμματέας του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά. Από τη Μονή που ήταν γνωστή και ως «κρυφό σχολειό» –σύμφωνα με την παράδοση επί Τουρκοκρατίας εδώ λειτουργούσε σχολείο το οποία αργότερα εξελίχθηκε σε σπουδαία ιερατική σχολή– σήμερα σώζεται μόνο ένα εκκλησάκι βυζαντινής τεχνοτροπίας του 10ου αιώνα.

Κοντά στα ερείπιά της βρίσκεται η νέα Μονή Φιλοσόφου, η ύπαρξη της οποίας τοποθετείται πριν το 1691.

Μοναστήρι Παναγίας Παντάνασσας, Μυστράς

Η μοναδική εν λειτουργία μονή του Μυστρά, η Ιερά Μονή Παντάνασσας είναι ιδρυμένη το 1428 από τον Ιωάννη Φραγκόπουλο, γόνο σπουδαίας οικογένειας της Κωνσταντινούπολης.

Το Καθολικό της Μονής αποτελεί το τελευταίο μεγάλο βυζαντινό εκκλησιαστικό έργο στην καστροπολιτεία του Μυστρά, ενώ η αρχιτεκτονική της περιλαμβάνει διάφορους πειραματισμούς της εποχής, με ένα άκρως εντυπωσιακό τελικό αποτέλεσμα. Από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της ο εσωτερικός της χώρος με τις εκπληκτικές τοιχογραφίες και το δάπεδο από χρωματιστά μάρμαρα.

 

 

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr