Οκτ 23

Απ. Κατσιφάρας: Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, ενισχύουμε την κοινωνική αλληλεγγύη

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018 η 4η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», όπου παρουσιάστηκε η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

«Υλοποιούμε ένα δυναμικό πρόγραμμα που κινητοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις. Δίνουμε έμφαση στην επιχειρηματικότητα, ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι μόνον έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας» ανέφερε κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, κι εστίασε στους τομείς  προτεραιότητας, που βάσει των προκλήσεων που έχουν ανοίξει, είναι η έξυπνη εξειδίκευση, τα προηγμένα υλικά, η μικροηλεκτρονική, η ενέργεια, η αγροδιατροφή, ο τουρισμός, ο πολιτισμός.  «Τομείς οι οποίοι παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μας βοηθούν να διαμορφώσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ανταγωνιστικό στην παγκόσμια αγορά και οικονομία» πρόσθεσε ο κ. Κατσιφάρας.

Αναφέρθηκε επίσης στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, τις Βιώσιμες Αστικές Αναπλάσεις και τις αστικές αναπλάσεις των Δήμων που έχουν δρομολογηθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2014-2020, αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών και δημιουργούν ένα νέο, πιο ελκυστικό περιβάλλον, ικανό να λειτουργήσει αναπτυξιακά. «Πρωταρχικός μας στόχος είναι η διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος με σκοπό τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη οικονομικά και κοινωνικά» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

Αναφερόμενος στους ευρωπαϊκούς πόρους, επεσήμανε ότι σε εποχές που τα δημοσιονομικά πλαίσια είναι ασφυκτικά, αποτελούν μια σημαντική πηγή χρηματοδοτικών εργαλείων, όχι μόνο για να εξασφαλιστούν προϋποθέσεις ανάπτυξης, αλλά και για να σταθεί όρθια η κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, η  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχοντας προχωρήσει έγκαιρα σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, εξασφάλισε σημαντικούς πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την υλοποίηση πρωτοβουλιών  που απευθύνονται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και όχι μόνο.  Αφορούν δράσεις για την υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζομένων, την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, την καταπολέμηση της φτώχειας, την εξάλειψη  κάθε διάκρισης κ.α. Μεταξύ των δομών που έχουν λειτουργήσει είναι και τα 19 Κέντρα Κοινότητας, ένα σε κάθε Δήμο της Δυτικής Ελλάδας.

Για τη μεθοδικότητα στη διαχείριση του ΕΣΠΑ συνεχάρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ο Γιάννης Φίρμπας,  Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Τόνισε ότι η επιλογή για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Χαρακτήρισε «καλή πρακτική» τη σύσταση και λειτουργία του δικτύου «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα», προσθέτοντας ότι η «επιχειρηματική ανακάλυψη» και η «έξυπνη εξειδίκευση» θα συνεχίσουν να αποτελούν  τον πυρήνα της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χρίστος Γκόγκος, αναγνωρίζοντας ότι χρειάζονται βαθιές τομές, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον που θα «κρατήσει» τους νέους στη χώρα μας.  

Η πορεία υλοποίησης

Στην πορεία υλοποίησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»,  αναφέρθηκε διεξοδικά η Άλκηστις Σταθοπούλου Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», σημειώνοντας ότι το Πρόγραμμα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τις ανάγκες της κοινωνίας, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της καινοτομίας.

Η συνολική χρηματοδότηση του Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας ανέρχεται σε 507,7 εκ. ευρώ (410.489.868 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και 97.240.978 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) εκ των οποίων τα  406,2 εκ. ευρώ αφορούν Κοινοτική Συνδρομή και τα 101,5 εκ. ευρώ Εθνική Συμμετοχή.

Η πορεία ενεργοποίησης και υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, σύμφωνα και με τα στοιχεία προόδου, που έχουν καταχωρηθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ).

Οι αναπτυξιακές προτεραιότητες – στόχοι του προγράμματος  υλοποιούνται μέσω των αξόνων προτεραιότητας οι οποίοι είναι:

  • Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.
  • Προστασία του Περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον.
  • Ανάπτυξη – Εκσυγχρονισμός – Συμπλήρωση μεταφορικών υποδομών.
  • Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας και των διακρίσεων.
  • Ανάπτυξης – Εκσυγχρονισμός – Συμπλήρωση Κοινωνικών Υποδομών, Υποδομών Υγείας και Εκπαίδευσης.


Απόσπασμα από την εισαγωγική ομιλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα στην 4η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»

Οκτ 23

Χρήστος Δάντης | Με έχω ικανό!

Ο Χρήστος Δάντης βρίσκεται σε μία πολύ παραγωγική φάση της ζωής του και καθώς ολοκληρώνει τα τραγούδια για το άλμπουμ που αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες από την DigitalRayRecords, παρουσιάζει το νέο του single με τίτλο «Με έχω ικανό».

Μετά την επιτυχία του «Έχεις εμένα» που αγαπήθηκε από τον κόσμο και «χτυπήθηκε» σχεδόν 6 εκατομμύρια φορές και την… «Κ@ριόλ@» που συζητήθηκε επίσης πάρα πολύ το καλοκαίρι, ο αγαπημένος καλλιτέχνης προειδοποιεί πως είναι ικανός για όλα, μέσα από τους στίχους του Νίκου Σαρρή.

Οι δυο τους έχουν υπογράψει δεκάδες επιτυχίες που είτε έχει ερμηνεύσει ο Δάντης, είτε άλλοι καλλιτέχνες, όπως ο Νίκος Οικονομόπουλος («Για παράδειγμα», «Παρακάλα να πεθάνω») και έτσι και τώρα συνεργάζονται για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Οκτ 23

Διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ με φόντο το Σκοπιανό

Βρώμικη χειραγώγηση με εκβιασμούς, δωροδοκίες και απειλές «βλέπει» η Ρωσία πίσω από την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Τι καταγγέλλει το ρωσικό ΥΠΕΞ για τους οκτώ βουλευτές του VMRO – DPMNE που υπερψήφισαν την πρόταση Ζάεφ στη Βουλή της γείτονος για την τροποποίηση του Συντάγματος – Στα Σκόπια ο Αμερικανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Μάθιου Πάλμερ

Ιδιαίτερα ρευστή κρίνεται η πολιτική κατάσταση στα Σκόπια μερικά εικοσιτετράωρα μετά το πρώτο «ναι» των βουλευτών των Σκοπίων στη συνταγματική αναθεώρηση. Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε γνωστό πως οι βουλευτές που ψήφισαν θετικά θα βρίσκονται υπό αστυνομική προστασία, λόγω των απειλών που δέχονται. Το ψυχροπολεμικό κλίμα εντείνεται ιδιαίτερα, μετά και την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία καταγγέλλεται αμερικανικός δάκτυλος στην ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για μια διαδικασία που οργανώθηκε με βάση τους κανόνες της «μοντέρνας ευρωπαϊκής δημοκρατίας» και αναφέρθηκε στις ψήφους των 8 βουλευτών της αντιπολίτευσης, που ήταν απαραίτητες για να περάσει η πρόταση του Ζάεφ, σημειώνοντας πως αυτές εξασφαλίστηκαν με απειλές και δωροδοκίες. «Τρεις από τους 8, είχαν συλληφθεί και αφέθηκαν ελεύθεροι, εντελώς τυχαία, την ημέρα της ψηφοφορίας, άλλοι δύο που κρατούνταν στο γραφείο του εισαγγελέα επίσης αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι υπόλοιποι πήραν οικονομικά ανταλλάγματα για τη θετική τους ψήφο», σημείωσε η ανακοίνωση.

Έγινε ακόμη, αναφορά για κλείδωμα των βουλευτών στα γραφεία και για κατάσχεση των κινητών τους τηλεφώνων «στο πνεύμα των ευρωπαϊκών δημοκρατικών πρακτικών», όπως τονίζει σκωπτικά η ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται πως ο Αμερικανός πρέσβης ήταν στο Κοινοβούλιο ως το τέλος της συνεδρίασης γεγονός που, σύμφωνα με τη Μόσχα «δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ποιος ενορχήστρωσε τη διαδικασία».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει το περιστατικό ως κατάφορη παραβίαση όλων των κανόνων, όχι μόνο από νομικής άποψης, αλλά και από ηθικής.

«Τέτοιες βρώμικες πρακτικές χειραγώγησης δεν μπορούν να θεωρηθούν ως βούληση των βουλευτών. Η γνώμη των δύο τρίτων των πολιτών της χώρας, που αρνήθηκαν να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου αγνοήθηκε επιδεικτικά», σημειώνει ακόμη η ανακοίνωση και καταλήγει: «Η λύση στη διαμάχη Αθήνας και Σκοπίων θα έπρεπε να βασίζεται σε νομικά θεμέλια, με την ευρεία στήριξη του κόσμου και όχι να διχάζει την κοινωνία».

Είχε προηγηθεί ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στα Σκόπια στο Twitter με την οποία ξεκαθαριζόταν η θέση της για το ονοματολογικό της γείτονος. «Η Ρωσία αναγνώρισε τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με το συνταγματικό της όνομα πριν από περισσότερα από 26 χρόνια και δεν αλλάζει τη θέση της», αναφέρει στην ανάρτησή της.

 

 

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να δείξουν έμπρακτα τη στήριξή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών, έστειλαν σήμερα στα Σκόπια τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ, για μια επίσκεψη που κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη για την εκτόνωση της έντασης. Σύμφωνα με tweet της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια, ο κ. Πάλμερ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα διεμήνυε πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέραν της Συμφωνίας των Πρεσπών, «έρχεται για να υποστηρίξει τη συμφωνία και τη σημασία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της χώρας».

 

 

Πηγή: newsbomb.gr

Οκτ 23

Υπόθεση Κασόγκι: Σύμβουλος του πρίγκιπα φαίνεται να διέταξε την εκτέλεσή του

Ο Σαούντ Αλ Καχτάνι ήταν ένας από τους «αποδιοπομπαίους τράγους» που «καρατομήθηκαν» τις περασμένες μέρες από το Ριάντ – Σε παλαιότερo tweet του διατυμπάνιζε την αφοσίωσή του στον πρίγκιπα διάδοχο κι έλεγε ότι ενεργεί πάντα βάσει εντολών του


Ο Σαούντ Αλ Καχτάνι, σύμβουλος του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας που «καρατομήθηκε» τις περασμένες μέρες από το Ριάντ, ως ένας από τους πέντε υψηλόβαθμους «αποδιοπομπαίους τράγους» της υπόθεσης Κασόγκι, φέρεται να ενορχήστρωσε την κτηνώδη δολοφονία του αντιφροντούντα δημοσιογράφου, δίνοντας μάλιστα την εντολή θανάτου μέσω Skype!

Σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν στενές σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες του Ριάντ και της Τουρκίας, και μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters, ο Αλ Καχτάνι ήταν το άτομο που διέταξε τον θάνατο του δημοσιογράφου σε «ζωντανή σύνδεση» μέσω Skype με το δωμάτιο της πρεσβείας όπου κρατούνταν ο Κασόγκι.

Όπως περιγράφουν οι πηγές του πρακτορείου, ο Αλ Καχτάνι άρχισε να εξαπολύει βρισιές και προσβολές στον Κασόγκι, και εκείνος απάντησε σε εξίσου έντονο ύφος στον σύμβουλο του Μπιν Σαλμάν. Μετά από λίγη ώρα, δόθηκε η εντολή θανάτου διά στόματος του Καχτάνι, με τον άτυχο δημοσιογράφο να ακούει τις λέξεις που σφράγισαν τη μοίρα του: «Φέρτε μου το κεφάλι του σκύλου».

Οι πηγές του Reuters δεν διασαφηνίζουν εάν ο Καχτάνι παρακολούθησε σε ζωντανή μετάδοση τις σκηνές φρίκης που εκτυλίχθηκαν στο προξενείο, με την δολοφονία και τον διαμελισμό του Κασόγκι. Ωστόσο, όπως αναφέρουν, το ηχητικό υλικό της επικοινωνίας μέσω Skype βρίσκεται στην κατοχή των τουρκικών Αρχών και εξετάζεται διεξοδικά.

kaxtani

Ποιος είναι ο Αλ Καχτάνι, το «δεξί χέρι» του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας

Ο Σαούντ Αλ Καχτάνι, πρώην «δεξί χέρι» του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, είναι ένας από τους πέντε αξιωματούχους που καρατομήθηκαν το περασμένο Σάββατο από το Ριάντ, μετά την παραδοχή της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Υψηλόβαθμος σύμβουλος του Μπιν Σαλμάν, ο Αλ Καχτάνι χειριζόταν τα social media του πρίγκιπα, και πιστεύεται ότι είχε ρόλο συντονιστή στις δεκάδες συλλήψεις και απαγωγές αξιωματούχων που διαφωνούσαν με το καθεστώς, μεταξύ των οποίων και εκείνη του Λιβανέζου πρωθυπουργού, πριν μερικούς μήνες.

Η επιρροή του Αλ Καχτάνι στον πρίγκιπα τα τελευταία τρία χρόνια και ο βαθμός της οικειότητάς τους θα δυσκολέψει ιδιαίτερα το Ριάντ στην προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει, να παρουσιάσει δηλαδή τον αποπεμφθέντα αξιωματούχο ως εγκέφαλο της επιχείρησης εξόντωσης του Κασόγκι, που έδρασε μόνος του. Ο ίδιος ο Καχτάνι εξάλλου είχε παραδεχτεί στο παρελθόν ότι δεν ενεργεί ποτέ χωρίς να ζητήσει προηγουμένως την άδεια του πρίγκιπα.

«Νομίζετε ότι κάνω του κεφαλιού μου; Είμαι αφοσιωμένος υπηρέτης και εκτελώ πιστά τις εντολές του βασιλιάς μου και του πρίγκιπα διαδόχου μου», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Καχτάνι το περασμένο καλοκαίρι.

 

Ο Καχτάνι διατηρεί αρκετά ισχυρή παρουσία στα social media. Μόνο ο λογαριασμός του στο Twitter έχει πάνω από 1.3 εκατ. followers, ενώ ο ίδιος, σε πολλές αναρτήσεις του στο παρελθόν, εξέφραζε την αφοσίωσή του στη βασιλική οικογένεια του Ριάντ και ιδίως στον πρίγκιπα διάδοχο.

kaxtani-e

 

Πηγή: protothema.gr

Οκτ 22

Δημήτρης Χωραφάς | Το ιδανικό μου

Νέα ολοκαίνουρια κυκλοφορία της Real Music με τον πολύπειρο καλλιτεχνικά αλλά πρωτοεμφανιζόμενο δισκογραφικά λαϊκό τραγουδιστή Δημήτρη Χωραφά!

Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά ακούει στο όνομα “Το ιδανικό μου” σε στίχους και μουσική του ιδίου και έρχεται για να κάνει αισθητή την παρουσία του στον χώρο!

Ιδανικό δισκογραφικό ντεμπούτο για τον Χανιώτη τραγουδιστή με ένα υπέροχο αέρινο ελαφρολαϊκό τραγούδι!

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ!

Οκτ 22

Άρτα: Η πόλη με το περίφημο γεφύρι και τη βυζαντινή παράδοση

Φημισμένη για το γεφύρι της και τους μύθους γύρω από αυτό, η Άρτα είναι ευρέως γνωστή για το παραπάνω ενώ λίγοι γνωρίζουν ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου μετά τα Γιάννενα.


Το πέτρινο γεφύρι είναι το πιο ξακουστό στην Ελλάδα και αυτό βέβαια το οφείλει στο θρύλο για τη θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα. Η αρχική κατασκευή του τοποθετείται στα χρόνια της κλασικής Αμβρακίας, επί βασιλέως Πύρρου Α, ενώ το σημερινό μήκος φτάνει στα 142 μ. και το πλάτος του είναι 3,75 μ..

Ακριβώς δίπλα στη γέφυρα βρίσκεται το Λαογραφικό μουσείο της Άρτας, ένα διώροφο νεοκλασικό οίκημα που έχει σκοπό να παρουσιάσει την τοπική λαϊκή παράδοση στους επισκέπτες του.
Η Άρτα, όμως, διαθέτει και σημαντική βυζαντινή παράδοση από την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου, δείγματά της οποίας συναντάτε και σήμερα. Μπορείτε να θαυμάσετε τις μεγαλοπρεπείς βυζαντινές εκκλησίες της Αγίας Θεοδώρας, των Βλαχερνών, του Αγίου Βασιλείου και της Παρηγορίτισσας, ένα εντυπωσιακό βυζαντινό κτίσμα κυβόσχημο του 13ου αιώνα, μοναδικό αρχιτεκτονικό έργο με σπουδαία μωσαϊκά.

Στο κάστρο το παλιό
Σήμα κατατεθέν της πόλης και το περίφημο κάστρο, δείγμα της σημαντικής μεσαιωνικής ιστορίας. Ο λοφίσκος στον οποίο είναι κτισμένο, θεωρήθηκε στρατηγική θέση κι από τους αρχαίους Αμβρακιώτες, γι’ αυτό εκτός από το φρούριο της ακρόπολης που είχαν στο λόφο Περάνθη, περιέβαλαν και την κάτω πόλη με τείχος που περνούσε παρόχθια του Αράχθου.

Το κάτω μέρος αυτού του τείχους σώζεται στην ανατολική και βόρεια πλευρά του κάστρου και οι κολοσσιαίοι λαξευμένοι λίθοι του προκαλούν το θαυμασμό. Πάνω στα θεμέλια αυτού του αρχαίου τείχους της Αμβρακίας υψώθηκε το νεότερο κάστρο στα χρόνια του Δεσποτάτου της Ηπείρου το οποίο αποτελεί κόσμημα μέχρι σήμερα.

Στη νοτιοδυτική πλευρά του κάστρου, δίπλα από την πλατεία Εβραίων Μαρτύρων και πολύ κοντά στο βυζαντινό ναό του Αγίου Βασιλείου, ο Πύργος του ρολογιού της Άρτας αποτελεί μνημείο Οθωμανικής περιόδου που αξίζει να δείτε από κοντά. Κατασκευάστηκε τον 17ο  αιώνα και είναι το παλαιότερο ρολόι στην Ήπειρο, ενώ αποτελεί ένα από τα παλαιότερα στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν πύργο ύψους 21 μέτρων από λαξευμένη πέτρα, παρόμοια με εκείνη του κάστρου.

Η σύγχρονη εικόνα
Η Άρτα μπορεί να έχει κληρονομιά την ένδοξη ιστορία της, όμως, η σύγχρονη πλευρά της εντυπωσιάζει τους επισκέπτες. Οι πεζόδρομοί της οδηγούν στο κέντρο της πόλης, στην αγορά με τα μαγαζιά για να κάνετε τα ψώνια σας και στην Πλατεία Σκουφά, μια ολοζώντανη πλατεία με εμπορικά καταστήματα, καφέ και εστιατόρια, όπου χτυπά η καρδιά της πόλης.

Στη λίμνη Πουρναρίου
Ανάμεσα από την πόλη της Άρτας και τον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων,  σε υψόμετρο 140 μ., βρίσκεται η λίμνη Πουρναρίου. Πρόκειται για τεχνητή κατασκευή, που δημιουργήθηκε από την συλλογή των νερών του ποταμού Άραχθου και την κατασκευή φράγματος κοντά στον οικισμό Πουρνάρι από όπου πήρε, την ονομασία. Εκεί, θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε πεζοπορία στα γύρω μονοπάτια, κανόε καγιάκ, την ίδια στιγμή που η φύση θα σα εκπλήξει!

Φωτογραφίες: Flickr.com

Πηγή: reader.gr

Οκτ 22

Σε επιφυλακή ο Δήμος Πατρέων, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για ακραία καιρικά φαινόμενα


Λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για ακραία καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχές & καταιγίδες – ισχυρούς ανέμους) σύμφωνα με το υπ. αριθμ. : 7822/21.10.2018 έγγραφο της Γ.Γ.Π.Π. / Κ. Επιχειρήσεων ο Δήμος Πατρέων θα βρίσκεται σε επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα με 24ωρη επιφυλακή προσωπικού μέχρι αύριο Τρίτη (23-10-2018)

Ο Δήμος Πατρέων συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να:

•    Βεβαιωθούν ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα.

•    Βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των σπιτιών λειτουργούν κανονικά.

•    Περιοριστούν στις αναγκαίες μετακινήσεις.

•    Αποφύγουν την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους, εάν αυτό δεν είναι απαραίτητο.

 

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ

•    Να εγκαταλείψουν υπόγειους χώρους και να μετακινηθούν σε ασφαλές υψηλό σημείο.

•    Μη διασχίζουν χείμαρρους πεζή ή με το αυτοκίνητο τους.

•    Να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητό τους αν ακινητοποιήθηκε και ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.

•    Μη πλησιάζουν σε περιοχές, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

 

      ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

  • Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να  προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
  • Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.
  • Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.
  • Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
  • Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

 

Σε περίπτωση κινδύνου, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 – 112.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.civilprotection.gr

Φωτογραφία: Χρήστος Καραγκούνης

Οκτ 22

«Να πει την αλήθεια, σκότωσε το παιδί μου την Ειρήνη»: Ξεσπά η μητέρα της άτυχης 18χρονης που την σκότωσε ο πατέρας της


Μνήμες από το τραγικό έγκλημα της 18χρονης Ειρήνης στην Πετρούπολη από τα χέρια του ίδιου της του πατέρα θα ξυπνήσουν και πάλι αύριο, Τρίτη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια.

Η μητέρα της άτυχης κοπέλας μίλησε στο STAR και ζήτησε να μάθει γιατί ο πρώην άνδρας της σκότωσε την κόρη της.

«Να πει την αλήθεια. Σκότωσε το παιδί μου αυτή είναι η αλήθεια και όχι αυτό που προσπαθεί να κάνει εκείνος και να το παίξει τρελός, αυτά νομίζω ότι είναι γελοία πράγματα. Σκότωσε το παιδί μου την Ειρήνη» λέει χαρακτηριστικά.

Η μητέρα της 18χρονης Ειρήνης προσπαθεί να βρει το κουράγιο για να αντιμετωπίσει την Τρίτη τον πρώην σύζυγο της και φερόμενο ως δολοφόνο του παιδιού της… Τα λόγια της σπαρακτικά:

«Δεν μπορεί ξαφνικά να κοιμήθηκε το βράδυ  και να σηκώθηκε το πρωί  να κάνει κάτι  τέτοιο. Το είχε όλο προσχεδιάσει. Το μόνο που θέλω είναι να δικαιωθεί η ψυχή του παιδιού μου και όπως έχω ζητήσει να τον δω και να μου πει το γιατί, όπως τον ρωτάω και στο δικαστήριο. Γιατί; Δεν θα πάρω ποτέ απάντηση. Και εγώ δεν διανοήθηκα ποτέ ότι αυτό θα συνέβαινε σε μένα. Αυτός πως το έκανε; Να μπορούσα να τον σκοτώσω…»

Ο 56χρονος αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και εμπρησμό.

Στις 30 Αυγούστου του 2017 σύμφωνα με τη δικογραφία, ο πατέρας της Ειρήνης αφού της έκλεισε το στόμα και τη μύτη, τη στραγγάλισε, την τραυμάτισε με μαχαίρι στο πρόσωπο, το στήθος και το χέρι και στη συνέχεια έβαλε φωτιά στο σπίτι τους.

Ο πατέρας της Ειρήνης αρνείται τις κατηγορίες. Μέσω του συνηγόρου του δήλωσε χαρακτηριστικά στο δικαστήριο ότι δεν μπορεί να ανακαλέσει στη μνήμη του τι συνέβη εκείνη την ημέρα.

 

Πηγή: tanea.gr

Οκτ 22

«Έμεινα για 4 ώρες στη θάλασσα χωρίς βοήθεια»: Νέες συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τον εφιάλτη στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Νέες συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τον εφιάλτη στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι – Είδαν τους δικούς τους να χάνονται μπροστά στα μάτια τους – Σοκάρουν οι καταθέσεις συγγενών των θυμάτων – 13 άνθρωποι γλίτωσαν από τη φωτιά, αλλά πνίγηκαν στη θάλασσα

Δεκατρείς από τους συνολικά 99 νεκρούς του Μάτι βρήκαν τραγικό θάνατο από πνιγμό και όχι από τη φωτιά σύμφωνα με τους ιατροδικαστές που εξέτασαν τις σορούς. Έμειναν για ώρες να παλεύουν με τα κύματα και τον καπνό, περιμένοντας μάταια βοήθεια από τη θάλασσα.

Στις χιλιάδες σελίδες των μαρτυρικών καταθέσεων που έχει στη διάθεσή του η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» συγγενείς των θυμάτων που τους είδαν μπροστά στα μάτια τους να χάνονται περιγράφουν το δικό τους εφιάλτη.

«Τον είδα νεκρό και του έκλεισα τα μάτια»

Για ώρες πάλευε η οικογένεια του ιερέα Σπυρίδωνα με τα κύματα. Η πάλη αυτή στοίχισε τη ζωή του. Η κόρη του περιγράφει τις τελευταίες του στιγμές μέσα στα κύματα στα οποία πάλευαν για περισσότερες από τέσσερις ώρες.

«Προσπαθούσα να τον σηκώσω όσο γίνεται πιο ψηλά στην επιφάνεια. Ύστερα από λίγο, μου είπε η μητέρα μου πως χάσαμε τον πατέρα και γύρισα, τον είδα και του έκλεισα τα μάτια. Είπα στη μητέρα μου να κρατηθεί από το σώμα του πατέρα μου και συνέχισα να τον κρατώ και να κολυμπώ κόντρα στα κύματα. Τραβούσα τον πατέρα μου από το ράσο και συνεχίζαμε να κολυμπάμε. Η μητέρα μου, μου ζήτησε να την αφήσω να φύγει με το νεκρό πατέρα μου, αλλά της είπα να κρατηθεί από το σώμα του και να ξεκουραστεί και θα τους τραβούσα εγώ».

Οι πρώτοι σοροί ωστόσο είχαν εντοπιστεί πολλές ώρες πριν και συγκεκριμένα στις 19:08, όπως είχε αποκαλύψει και ο «Ε.Τ.» από το ημερολόγιο του κεντρικού Λιμαναρχείου Ραφήνας.

Στον… αέρα

Η παντελής απουσία οποιοδήποτε συντονισμού των κρατικών φορέων αποτυπώνεται τόσο στους χρόνους επιχειρησιακής δράσης -περισσότερες μαρτυρίες αναφέρουν ότι είδαν τις πρώτες ιδιωτικές βάρκες στις 22.30 με 23.00– αλλά και στις αυτενέργειες ή φιλότιμο όπως το χαρακτήρισε σε μια ερώτησή του ο αντιεισαγγελέας Εφετών ΗλίαςΖαγοραίος, το οποίο επέδειξαν άνδρες του Λιμενικού. Σε ερώτησή του στον αρχιπυραγό, Χρήστο Λαμπρή, ο οποίος ήταν ο πρώτος που είδε τη φωτιά από το ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος ο αντιεισαγγελέας ανέφερε:

«Η φωτιά έχει περάσει για πρώτη φορά στις 18,25. […] Ο κόσμος δε ξέρει πού να πάει. Το λιμάνι της Ραφήνας ξεφορτώνει οχήματα μέχρι στις 19.30 και κανένας δεν έχει ενημερώσει ότι η περιοχή καίγεται. Ο λιμενάρχης Ραφήνας το αντιλαμβάνεται μόνος του και αναλαμβάνει δράση. Ποιος θα συντονίσει όλους αυτούς τους φορείς; Υπάρχει το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Εκεί ήταν παρόντες οι πάντες. Τους συντόνισαν; Ή έκανε ο καθένας ό,τι ήθελε και ό,τι του έλεγε το φιλότιμό του να προσφέρει; Σας συντόνισε κάποιος;», για να λάβει αρνητική απάντηση.

«Έμεινα για 4 ώρες στη θάλασσα χωρίς βοήθεια»

Χαρακτηριστική είναι και η μαρτυρία του ΓιώργουΠηλίδη, ο οποίος εδώ και χρόνια παραθερίζει στο Μάτι. Έμεινε 4 ώρες στη θάλασσα περιμένοντας βοήθεια. Ευτυχώς, σώθηκε, αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

«Φτάνοντας προς τη θάλασσα βρήκαμε ανοικτή δίοδο, στρίψαμε προς τα δεξιά πριν τα βράχια, όπου ένας κύριος και μία κυρία, δεν γνώριζα τα ονόματά τους, μας υπέδειξαν τα σκαλοπάτια για να κατεβούμε προς τη θάλασσα από το οικόπεδο, η φωτιά ήταν πίσω μας, πέφτανε καύτρες, οι οποίες μας έκαψαν στην πλάτη και στον αυχένα, επιπλέον αναπνέαμε με δυσκολία, διότι οι καπνοί ήταν πυκνοί. Αφού μπήκαμε στη θάλασσα παραμείναμε σε αυτή για περίπου τέσσερις ώρες όταν στις 22.30 μας περισυνέλεξαν βάρκες. Μας μετέφεραν στο λιμάνι της Ραφήνας όπου βγήκαμε στις 23.30».

mati5

Πότε ειδοποιήθηκε ο Λιμενάρχης

Σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση του κεντρικού λιμενάρχη Ραφήνας, ΔημήτρηΚωσταράκη, ο ίδιος ειδοποιήθηκε από ιδιώτη στις 18.50 για την ύπαρξη εγκλωβισμένων. Ωστόσο σύμφωνα με τις μαρτυρίες όσων επέζησαν, η φωτιά ήταν αντιληπτή σε όλη την περιοχή από τις 18.00, «γεννώντας» ερωτήματα γιατί το Λιμενικό Σώμα δεν έστειλε προληπτικά βάρκες για να μεταφέρουν την εικόνα που επικρατεί στις ακτές. Κάτι που είχε πράξει το σώμα στην Κινέτα στέλνοντας το ΠΑΘ 070.

Με τις καιρικές συνθήκες από τις 19.00 στις 23ης Ιουλίου να δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο, όπως περιγράφει στη δική του κατάθεση ο Δημήτρης Μπαλτάκος διοικητής της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών, «ιδιωτικό σκάφος στο οποίο επέβαινα και εγώ προσέκρουσε σε ξέρα, ανετράπη με αποτέλεσμα την πτώση των επιβατών στη θάλασσα».

Είδε τη γιαγιά της να… πεθαίνει

Μαζί με το σύζυγό της που πάσχει από καρκίνο, την κόρη της και τη μητέρα της φιλοξενούνταν σε σπίτι από την Παρασκευή στο Κόκκινο Λιμανάκι. Στις18.00 οι καπνοί που πίστευαν αρχικά ότι ήταν από την Κινέτα πύκνωσαν και ξεκίνησαν να νιώθουν τα πρώτα θερμικά φορτία. Τα ουρλιαχτά της κόρης της Περσεφόνης, που φώναζε «θα πεθάνουμε», τους ώθησαν να βγουν έξω και να τρέξουν στο στενό δρομάκι που οδηγεί προς στη θάλασσα. Με το που έστριψαν στο δρόμο η φωτιά βρέθηκε πίσω τους και τους κυνηγούσε. Κατέβηκαν από τα στενά σκαλάκια και τότε το πουκάμισό της πήρε φωτιά.

«Έτρεξα γρήγορα στη θάλασσα ώστε να σβήσω τη φωτιά από πάνω μου χάνοντας τη μητέρα και την κόρη μου. Ένα μαύρο πέπλο καπνού κάλυψε τα πάντα και δεν υπήρχε καθόλου ορατότητα. Φώναζα τα συγγενικά μου πρόσωπα βοηθώντας παράλληλα τον κόσμο που βρισκόταν σε πανικό. Αργά το βράδυ είδα τον άνδρα μου στην Αργυρά Ακτή στο Κόκκινο Λιμανάκι. […] Δεν υπήρχε κανένας εκεί, βρισκόμασταν τελείως μόνοι μας. Η μητέρα μου δεν κάηκε. Η κόρη μου την είχε στην αρχή στην πλάτη της και ύστερα στα χέρια της. Λίγο πριν αρχίσουν τα μεγάλα κύματα, η μητέρα μου της είπε “Έσβησε η φωτιά, πάμε έξω” και έβγαλε αφρούς από το στόμα, της γύρισαν τα μάτια της και πέθανε. Αυτά που είπε η κόρη μου και συνέβησαν το διάστημα που χαθήκαμε στην παραλία».

Ευανθία Σιδέρη, κόρη της Ελένης Σιδέρη

 

«Θεέ μου, συγχώρεσέ με»

«Στις 18.25, λόγω της επικινδυνότητας, μπήκαμε στο νερό για να βρεχόμαστε και να απομακρυνθούμε όσο το δυνατό γινόταν από τον καπνό. Η αναπνοή μας γινόταν όλο και δυσκολότερη. Φοβούμενη για τον πατέρα του είπα να ξαπλώσει πάνω στο νερό (η θάλασσα ήταν ήρεμη εκεί) και κρατώντας τον κολυμπούσα σε ένα ύφαλο […] Ύστερα η μέρα έγινε νύχτα και χάσαμε τελείως την ορατότητά μας. Η θάλασσα άρχισε να αγριεύει. Καλούσαμε για βοήθεια με την ελπίδα ότι κάποιο διασωστικό σκάφος βρίσκεται κοντά. Ο αέρας και η θάλασσα αγρίευε πολύ. Ο καπνός και το νερό μου έκλειναν τα μάτια Προσπαθούσα συνέχεια κολυμπώντας να κρατάω το κεφάλι του πατέρα μου έξω από το νερό. Η μητέρα μου έπινε αρκετό νερό και έβαζε το δάκτυλό της ώστε να προκαλέσει εμετό. Ο πατέρας προσπαθούσε και εκείνος και έφτυνε το νερό. Ένιωσα τις δυνάμεις μου να με εγκαταλείπουν. Τα κύματα ερχόντουσαν από όλες τις κατευθύνσεις και η πορεία του καπνού άλλαζε και δεν μπορούσαμε να προσανατολιστούμε. Ο πατέρας μου έκανε έναν λευκό εμετό και έφτυσε νερό και στη συνέχεια έκανε και κίτρινο εμετό. Ύστερα από λίγο σήκωσε τα χέρια του στον ουρανό και φώναξε: “Θεέ μου, συγχώρεσέ με” και ύστερα γύρισε προς τη μητέρα μου και είπε “σας ευχαριστώ για ό,τι κάνατε για μένα και σε όλους…”, σταμάτησε να μιλάει και άρχισε ρόγχο. Προσπαθούσα να τον σηκώσω όσο γίνεται πιο ψηλά στην επιφάνεια. Ύστερα από λίγο μου είπε η μητέρα μου πως χάσαμε τον πατέρα και γύρισα, τον είδα και του έκλεισα τα μάτια. Είπα στη μητέρα μου να κρατηθεί από το σώμα του πατέρα μου και συνέχισα να τον κρατώ και να κολυμπώ κόντρα στα κύματα. Τραβούσα τον πατέρα μου από το ράσο και συνεχίζαμε να κολυμπάμε. Η μητέρα μου, μου ζήτησε να την αφήσω να φύγει με το νεκρό πατέρα μου αλλά της είπα να κρατηθεί από το σώμα του και να ξεκουραστεί και θα τους τραβούσα εγώ».

Το αλιευτικό με τους Αιγύπτιους ψαράδες τους μάζεψε και τους πήγε στη Ραφήνα στις 22:50.

Ελένη Παπαποστόλου, κόρη του ιερέα

 

«Της έβρεχα το κεφαλάκι…»

«Το απόγευμα κατά τις πέντε παρά κάναμε μπάνιο με τη γιαγιά. Από τη θάλασσα είδαμε ένα σύννεφο καπνού. Είπα στη γιαγιά μου ότι αυτό δεν μου αρέσει καθόλου και να φύγουμε», θυμάται η 13χρονη Ειρήνη Τσούτσουρα. «Γυρίσαμε σπίτι. (…) Είχε πολύ καπνό και τρέξαμε στη θάλασσα. Μετά μπήκαμε μέσα μέχρι τη μέση γιατί έπεσε φλεγόμενη η τέντα από το Cavo και μας έκαιγε τα μαλλιά. Η γιαγιά που -ξέρεις- δε βουτάει το κεφάλι της μέσα στη θάλασσα,της το έβρεχα εγώ το κεφαλάκι για να μη καεί… (…) Οι καπνοί μας έπνιγαν. Καιγόταν το πεύκο έξω κι έπεσε μέσα στην παραλία… (…) Όταν μας πήρε η θάλασσα ήμασταν μαζί με τη γιαγιά πριν να σουρουπώσει. Κάποια στιγμή δεν έβλεπα το κεφαλάκι της γιαγιάς. Έμεινα μόνη μου. Δεν έβλεπα τίποτα. Ακολουθούσα τη μυρωδιά του καπνού. (…) Με βρήκαν και με μάζεψαν σε μια μικρή βάρκα μετά σε μια μεγάλη. Δεν ξέρω πού είναι η γιαγιά, κάποια στιγμή δεν την έβλεπα πια».

Εγγονή της Βασιλικής Παλιούρα που χάθηκε στη θάλασσα

 

«Δεν θα αντέξω μαμά»

Η Αθηνά Μουτάφη έχασε το γιο της και μια φίλη της, ενώ για περίπου 5 ώρες κολυμπούσαν για να σωθούν. «Μετά από δύο ώρες (σ.σ.: στη θάλασσα), η φίλη μου μου είπε “…να πεις στα παιδιά μου ότι τα αγαπώ” και αφού με απομάκρυνε κατέληξε. Οι συνθήκες στη θάλασσα καθ’ όλη τη διάρκεια ήταν δυσμενείς με έντονο κυματισμό και ρεύματα. Μετά από περίπου μία ώρα από το θάνατο της φίλης μου, ο γιος μου άρχισε να παραπονιέται για έντονη δυσφορία, κράμπες και ότι δεν έβλεπε, ενώ κάποιες στιγμές μου έλεγε “δεν θα αντέξω μαμά”, ενώ λίγο αργότερα κατέληξε στα χέρια μου», περιέγραψε.

Η μάρτυρας τέλος, υποστηρίζει ότι «περίπου στις 18.15 που φύγαμε από το σπίτι, η φίλη μου επικοινώνησε με το Δήμο Ραφήνας όπου κάποιος που σήκωσε το τηλέφωνο, πιθανόν υπάλληλος, της είπε: “δεν γνωρίζουμε κάτι, εμείς μαζεύουμε και εγκαταλείπουμε”».

 

Πηγή: newsbomb.gr

Οκτ 21

1971: Όταν η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε για κατασκοπεία τους New York Times

«Λοιπόν, τι κάνουμε;» ρώτησε η Κέι Γκράχαμ, εκδότρια της Washington Post, τον διευθυντή της, Μπεν Μπράντλι. Ήταν Ιούνιος 1971 και αν δημοσίευσε τα απόρρητα έγγραφα που είχε στη διάθεσή της, κινδύνευε με οικονομική και επαγγελματική καταστροφή. «Πάμε, δημοσιεύουμε!» είπε στο τέλος.


H Γκράχαμ και ο Μπράντλι έξω από το δικαστήριο της Ουάσιγκτον, Ιούνιος 1971. Φωτογραφία: AP Photo

H Γκράχαμ και ο Μπράντλι έξω από το δικαστήριο της Ουάσιγκτον, Ιούνιος 1971. Φωτογραφία: AP Photo 

Τον Φεβρουάριο του 1971 ο πρώην στρατιωτικός αναλυτής Ντάνιελ Έλσμπεργκ προσέγγισε τον δημοσιογράφο των New York Times Νιλ Σίναν και του παρέδωσε ένα φάκελο που σήμερα είναι γνωστός ως «Τα Χαρτιά του Πενταγώνου». Ήταν η απόρρητη έκθεση για το χρονικό της αμερικανικής παρέμβασης στα πολιτικά πράγματα της Ινδοκίνας, την οποία είχε παραγγείλει ο  υπουργός Άμυνας ΜακΝαμάρα, και ο Έλσμπεργκ ήταν ένας από τους συντάκτες της. Η έκθεση αποκάλυπτε ότι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης σχετικά με τον πόλεμο του Βιετνάμ, που τότε είχε ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 60.000 Αμερικανούς στρατιώτες, ήταν όλα ψέμματα.

Μετά από μια διαβούλευση με τους δικηγόρους της, η εφημερίδα αρχίσει να δημοσιεύει το περιεχόμενο του φακέλου. Σχεδόν αμέσως έλαβε δικαστική διαταγή να σταματήσει. Η κυβέρνηση Νίξον ισχυρίστηκε ότι οι δημοσιεύσεις θα έκαναν «ανεπανόρθωτη ζημία στα αμυντικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών». Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Μίτσελ στο σκεπτικό του επικαλείτο εναντίον του Έλσμπεργκ το άρθρο 793 του νόμου περί Κατασκοπείας του 1917.

Μέρες αργότερα, τη δημοσίευση της απόρρητης έκθεσης συνέχισε η Washington Post που είχε εντοπίσει και πλησιάσει τον Έλσμπεργκ. Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε από την Post να σταματήσει κι αυτή τις δημοσιεύσεις. Η εφημερίδα αρνήθηκε και η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Τομ Χανκς και Μέριλ Στριπ στους ρόλους του Μπράντλι και της Γκράχαμ στην ταινία The Post.

Τομ Χανκς και Μέριλ Στριπ στους ρόλους του Μπράντλι και της Γκράχαμ στην ταινία The Post.

Η απόφαση «New York Times Co. εναντίον ΗΠΑ» είναι από τις ιστορικές για τον Τύπο. Στην ερώτηση αν η ελευθερία του Τύπου, την οποία εγγυάται το αμερικάνικο Σύνταγμα, εξαρτάται από την επικαλούμενη ανάγκη της κυβέρνησης να διατηρεί το απόρρητο των πληροφοριών, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το Σύνταγμα προστατεύει το δικαίωμα των NYT να δημοσιεύσουν το υλικό.

Οι εφημερίδες συνέχισαν τη δημοσίευση των στοιχείων και η Γκράχαμ και ο Μπράντλι δεν πήγαν ποτέ φυλακή.

Στη διάρκεια των ετών, ο αμερικανικός Νόμος Περί Κατασκοπίας έχει γίνει λάστιχο: έχει χρησιμοποιηθεί όχι μόνο εναντίον κατασκόπων, αλλά και ναζιστών, αναρχικών και κομμουνιστών –και επί προεδρίας Ομπάμα βρήκε νέο ρόλο: ήταν εννιά φορές αιτία παραπομπής πληροφοριοδοτών που έδωσαν απόρρητο υλικό σε δημοσιογράφους, πιο διάσημα στις υποθέσεις της Τσέλσι Μάνινγκ και του Έντουαρντ Σνόουντεν. Σε όλες τις περιπτώσεις επρόκειτο για ανθρώπους που εργάζονταν στις μυστικές υπηρεσίες καθώς ο νόμος περί κατασκοπείας ποτέ δεν έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον δημοσιογράφου.

Η CIA έχει τα νεύρα της

Ο δις βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος των New York Times Τζέιμς Ρίζεν, έλαβε την πρώτη του κλήτευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ το 2008, δύο χρόνια αφότου κυκλοφόρησε το μπεστ σέλερ Εμπόλεμη κατάσταση: Η μυστική ιστορία της CIA και της κυβέρνησης Μπους που αποκάλυπτε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, το φιάσκο της απόπειρας της CIA να καθυστερήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (τους έδωσαν κάποια ελαττωματικά σχεδιαγράμματα μέσω ενός Σοβιετικού επιστήμονα που όμως τα εντόπισε και ενδέχεται τελικά η όλη υπόθεση να βοήθησε το πρόγραμμα του Ιράν) και το λάθος ενός πράκτορα που εξέθεσε όλους τους μυστικούς που οι ΗΠΑ είχαν στο Ιράν, ενώ το βιβλίο ισχυρίζεται ότι ήταν απόφαση της κυβέρνησης Μπους να μετατραπεί το Αφγανιστάν σε «ναρκο-κράτος» που παράγει το 80% της ηρωίνης παγκοσμίως.

Όταν το βιβλίο κυκλοφόρησε, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Γκονζάλες έκανε σε συνέντευξη Τύπου την πολύ περίεργη δήλωση ότι η έρευνα βρισκόταν σε εξέλιξη «και είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσουν αν θα έπρεπε ή όχι να φυλακιστούν δημοσιογράφοι».

Το 2010 η νέα κυβέρνηση Ομπάμα απαίτησε από τον Ρίζεν να αποκαλύψει την πηγή πληροφοριών του. Εκείνος απάντησε με μια επιστολή: «Όταν ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης αναφέρει τη δυνατότητα δίωξης δημοσιογράφων, όπως εγώ, στο πλαίσιο του νόμου περί κατασκοπείας για τη δημοσίευση αληθινών ιστοριών που περιέχουν απόρρητες πληροφορίες, πιστεύω ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εκφοβίσει δημοσιογράφους, όπως εγώ, από το να δημοσιεύουν ιστορίες που εκθέτουν υπερβολική κυβερνητική μυστικότητα, παρανομίες ή κατάχρηση εξουσίας. Παίρνω πολύ σοβαρά τις υποχρεώσεις μου ως δημοσιογράφος όταν δημοσιεύω ζητήματα απόρρητα ή εθνικών συμφερόντων. Παρόλα αυτά, έχω ανακαλύψει ότι υπερβολικά συχνά η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η δημοσίευση κάποιας πληροφορίας θα κάνει κακό στην εθνική ασφάλεια, όταν στην πραγματικότητα το κύριο μέλημά της είναι να καλύψει τα δικά της λάθη ή να αποφύγει την ντροπή».

O δημοσιογράφος των New York Times (σήμερα στο Fox) Τζο Ράιζεν έξω από το δικαστήριο. Ποτέ ο ίδιος δεν ονόμασε τον πληροφοριοδότη του. Φωτογραφία: AP Photo/Cliff Owen

O δημοσιογράφος των New York Times (σήμερα στο Fox) Τζο Ράιζεν έξω από το δικαστήριο. Ποτέ ο ίδιος δεν ονόμασε τον πληροφοριοδότη του. Φωτογραφία: AP Photo/Cliff Owen

Στο άρθρο «Ο κυβερνητικός πόλεμος εναντίον του δημοσιογράφου Τζέιμς Ρίζεν», το Nation εξετάζει και άλλο ένα θέμα: «Παρόλο που κάθε κυβέρνηση καταδικάζει τις διαρροές, όλες ανεξαιρέτως έχουν διαρρεύσει μεγάλες ποσότητες απόρρητων πληροφοριών για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους σκοπούς».

Πριν λίγες ημέρες, στις 9 Οκτωβρίου, πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Ντέιβιντ Γουάιζ, ο δημοσιογράφος που το 1964 είχε ξεσκεπάσει στο εκρηκτικό βιβλίο Η Αόρατη Κυβέρνηση τις μεθόδους και τις επιχειρήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σε όλον τον κόσμο. Η CIA ήταν τόσο θορυβημένη, που εξέτασε την πιθανότητα να αγοράσει όλα τα αντίτυπα του βιβλίου, σχέδιο που ναυάγησε όταν ο εκδοτικός οίκος Random House έκανε σαφές ότι απλώς θα τύπωνε κι άλλα.

Πηγή: iefimerida.gr